Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Menšiny a etnicita (UHE / VP103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VP103 - Menšiny a etnicita, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kulturní aspekty etnicity a národnostních postojů.2. Jazyk jako symbol identity, jazyková a lidská práva.3. Lidské rasy, jejich charakteristiky a rozložení.4. Rasové teorie, rasismus a xenofobie.5. Psychologické, sociálně-psychologické a sociální aspekty vzniku minorit.6. Definice a typologie minorit a menšin.7. Etnické a menšinové konflikty, ochrana menšin a minorit.8. Neetnické menšiny - děti, ženy, staří lidé, zdravotně postižení, sexuální menšiny.9. Ideál duševního a fyzického zdraví, bariéry ve vztahu k tělesně a duševně handicapovaným.10. Postupy a procesy integrace menšin a minorit.11. Situace menšin a minorit v Evropě.12. Menšiny a minority na našem území.13. Romové v ČR (historie, současnost a perspektivy).14. Židovské obyvatelstvo v českých zemích (dějinné proměny).15. Nacismus, fašismus, komunismus, genocida, holocaust.16. Uprchlíci a uprchlictví v Evropě a ČR (minulost a současnost).

Získané způsobilosti

Výběrová přednáška výrazně prohloubí odborný zájem, dovednosti a schopnosti posluchačů v oblasti sociologie a sociálních dějin. Na konkrétních příkladech bude prokázána vzájemná podmíněnost společenských, náboženských a politických dějin.

Literatura

Fraser, Argus:. Cikáni. Praha, 1998. Petráš, René:. Cizinci ve vlastní zemi. Menšinové konflikty v moderní Evropě. Praha, 2012. Petráš, René:. Menšiny v meziválečném Československu. Praha, 2009. Petráš, René:. Menšiny v poválečném Československu. Praha, 2011. Bernd, Martin - Schulin, Ernst:. Židovská menšina v dějinách. Praha, 1997.

Požadavky

Pravidelná účast během jednotlivých přednášek.

Garant

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.