Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neúplné rodiny ve venkovské společnosti (UHE / VP109)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VP109 - Neúplné rodiny ve venkovské společnosti, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ovdovění a osiření v evropské a české historiografii2. Rodina raného novověku a 19. století3. Vdovy, vdovci a sirotci pohledem lidové kultury4. Ovdovění a osiření jako demografický fenomén5. Legislativní normy týkající se vdov a sirotků6. "Století sirotčinců" a "století nalezinců"7. Ženská a dětská práce a ekonomika neúplných domácností8. Druhé sňatky vdovců a vdov, macechy a otčímové9. Samostatné hospodyně a ovdovělí hospodáři10. Čelední služba a sociální vazby uvnitř venkovské společnosti11. Sirotčí pokladny12. Perspektivy osiřelých dětí13. Závěrečná přednáška

Získané způsobilosti

Přehled o různých aspektech problematiky neúplných rodin v minulosti, přehled o metodologických možnostech výzkumu tohoto problému.

Literatura

SLAVÍČKOVÁ, Pavla:. , Právní ochrana dětí v období prvních kodifikací. Praha, 2012. VELKOVÁ, Alice:. Krutá vrchnost, ubozí poddaní? Proměny venkovské rodiny a společnosti v 18. a první polovině 19. století na příkladu západočeského panství Šťáhlavy. Praha, 2009. ARIES, Philippe:. L´Enfant et la vie familiale sous l´ancien regime. Paris, 1960. GRULICH, Josef:. Populační vývoj a životní cyklus venkovského obyvatelstva na jihu Čech v 16.-18. století. České Budějovice, 2008. CUNNINGHAM, Hugh:. The Children of the Poor. Representations of Childhood since the Seventeenth Century. Oxford, 1991.

Požadavky

aktivní účast a diskuze během přednášek

Garant

PhDr. Markéta Skořepová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Markéta Skořepová, Ph.D.