Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Leopold I. a Markéta Tereza Španělská (UHE / VP110)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VP110 - Leopold I. a Markéta Tereza Španělská, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Leopold I. a Markéta Tereza Španělská v evropské a americké historiografii na počátku 21. století2. Symbolická komunikace jako metodologické východisko konstrukce obrazu habsburských panovníků3. Narození a výchova španělské infantky.4. Sňatek Leopolda I. a Markéty Terezy na pozadí složité mezinárodní politické situace5. Cesta Markéty Terezy do střední Evropy6. Slavnostní vjezd infantky do Vídně a svatební slavnosti7. Koňský balet La contesa dell?aria e dell?acqua8. Holdovací opera Il pomo d?oro9. Leopold I. a Markéta Tereza v symbolické řeči epithalamií a panegyrické literatury10. Leopold I. a Markéta Tereza na pozadí každodenního života, cestování císařského páru11. Úmrtí Markéty Terezy v březnu 1673, castrum doloris a pohřební kázání - obraz císařovny na její cestě k věčnému spasení

Získané způsobilosti

Student bude seznámen s utvářením a proměnou obrazu Leopolda I. a jeho první ženy Markéty Terezy v performancích.

Literatura

Schwarzenberg, Karl:. Geschichte des reichsständischen Hauses Schwarzenberg, I-II. Neustadt an der Aisch, 1963. Stekl, Hannes:. Österreichs Aristokratie im Vormärz. Herrschaftsstil und Lebensformen der Fürstenhäuser Liechtensteinund Schwarzenberg. Wien, 1973. BEZECNÝ, Zdeněk:. Příliš uzavřená společnost. Orličtí Schwarzenbergové a šlechtická společnost v Čechách v druhé polovině 19. a na počátku 20. století. České Budějovice, 2005. Gaži, Martin (ed.):. Schwarzenbergové v české a středoevropské kulturní historii. České Budějovice, 2013.

Požadavky

Pravidelná a aktivní účast na přednáškách.

Garant

PhDr. Rostislav SMÍŠEK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Rostislav SMÍŠEK, Ph.D.