Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeněk Zíbrt a kulturní historie (UHE / VP113)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VP113 - Čeněk Zíbrt a kulturní historie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, prameny a literatura2. České pozitivistické dějepisectví na konci 19. století3. Česká etnografie a folkloristika na konci 19. století4. Předpoklady pro vznik kulturní historie v Čechách5. Osobnost Čeňka Zíbrta - dětství a mládí6. Studia Čeňka Zíbrta na pražské univerzitě7. Studijní cesty Čeňka Zíbrta do Německa, Polska a Ruska8. Zíbrt jako docent všeobecné kulturní historie9. Zíbrtovo dílo v 90. letech 19. století10. Zíbrt jako mimořádný profesor kulturních dějin11. Vědecká činnost Čeňka Zíbrta před první světovou válkou12. Zíbrtova vědecká práce za války a ve 20. letech13. Závěr života Čeňka Zíbrta14. Závěrečné shrnutí - Zíbrt jako kulturní historik, etnograf, folklorista a bibliograf

Získané způsobilosti

Přehledná znalost české etnografie, historiografie a kulturní historie na přelomu 19. a 20. století.

Literatura

Antonín Robek:. Dějiny české etnografie. Praha, 1979. Josef Blüml:. Kulturní historik Čeněk Zíbrt. České Budějovice, 2014. František Kutnar - Jaroslav Marek:. Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví. Praha, 1997.

Požadavky

aktivní účast a diskuze během přednášek

Garant

doc. PhDr. Josef Blüml, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Blüml, CSc.