Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny každod. kultury raného novověku (UHE / VPŘ10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ10 - Dějiny každod. kultury raného novověku, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny každodenního života v proudech evropské historiografie- tradice kulturní historie- průnik sociologizujících a historickoantropologických přístupů2. Člověk v prostoru- reflexe krajiny- kultivace krajiny - obživa- život s přírodou (člověk, zvíře, rostlina)- počasí, reflexe přírodních katastrof- vnímání chladu a tepla (transfer do hmotné kultury sídel a oblečení)- vnímání přírodních krás3. Překračování horizontu důvěrně známého prostoru- život s "hranicemi"- cestování a cesty- obraz "cizího" a "vlastního" za hranicí důvěrně známého prostoru ("obraz toho druhého")- transfer mezi kulturami (káva, cukr, tabák)4. Člověk a čas- pojetí pozemského času (středověký cyklický a novověký lineární čas)- čas umírání, smrti a života po smrti (představy očistce, nebe, pekla)- "pracovní" a "volný" čas člověka- psychický stres jako civilizační důsledek "nedostatku času" a jeho překonávání- trávení "volného času" - člověk, jeho zábavy a hry ("homo creator", "homo ludens","homo festivans", symbolická reprezentace - "svítící fasáda" nebo pouhé prožívání"volna")5. Půdorys existence individua (muže, ženy, dítěte) v přechodových rituálech mezi životem asmrtí- člověk a tělo (vlastní a cizí)- sexualita- sňatek (rituálové řetězce)- početí, těhotenství, porod, šestinedělí- křtiny- dětství, dospívání, výchova a vzdělání- manželské soužití- stáří, nemoci- smrt a pohřeb

Získané způsobilosti

Student si rozšíří vlastní poznatky o každodenním životě, kultuře a myšlení v 16. až 18. století.

Literatura

Bůžek, V. - Král, P. (edd.):. Člověk českého raného novověku. Praha, 2007. Petráň, J.:. Dějiny hmotné kultury I-II. Praha, 1997. Petráň, J.. Dějiny hmotné kultury I/1, I/2. Praha, 1985. Kalista, Z.:. Století andělů a ďáblů. Jinočany, 1994. Maťa, P.:. Svět české aristokracie (1500-1700). Praha, 2004. Bůžek, V. - Hrdlička, J. - Král, P. - Vybíral, Z.:. Věk urozených. Šlechta v českých zemích na prahu novověku. Praha, 2002.

Požadavky

Aktivní práce na hodinách a úspěšné napsání zápočtového testu (úspěšnost nejméně 75%).

Garant

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.