Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hist. J. Macek v kont. marx. historiogr. (UHE / VPŘ31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ31 - Hist. J. Macek v kont. marx. historiogr., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prameny a literaturaHistoriografie po roce 1945 (1948)Josef Macek - studia, působení v padesátých letech, přátelství s F. GrausemPůsobení Josefa Macka koncem 50. let, 60. léta a politické uvolnění (Historický ústav ČSAV)Rok 1968 v životě Josefa Macka - politická angažovanost vědceJosef Macek v Ústavu pro jazyk český ČSAV a Archeologickém ústavu ČSAVStátní bezpečnost a historiografie - Josef MacekZávěr života - působení po roce 1989Vědecké dílo J. Macka - husitstvíM. GaismairItalská renesanceHistorická sémantikaJagellonci

Získané způsobilosti

Student se seznámí na osobě Josefa Macka s vývojem české historiografie v éře komunismu, s problémy sepětí vědy a ideologie, dílem historika Josefa Macka.

Literatura

Hanzal, J.:. Cesty české historiografie 1945-1989. Praha, 1999. Kostlán, A.:. Druhý sjezd československých historiků a jeho místo ve vývoji českého dějepisectví v letech 1935-1948. Praha, 1993. Beneš, Z. - Jiroušek, B. - Kostlán, A. (edd.):. František Graus - člověk a historik. Praha, 2004. Raphael, L.:. Geschichtswissenschaft im Zeitalter der Extreme. Theorien, Methoden, Tendenzen von 1900 bis zur Gegenwart. München, 2003. Jiroušek, B.:. Josef Macek mezi historií a politikou. Praha, 2004. Górny, M.:. Miedzi Marksem a Palackym. Historiografia w komunistycznej Czechoslowacji. Warszawa, 2001.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách.

Garant

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.

Vyučující

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.