Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ediční práce (UHE / VPŘ34)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ34 - Ediční práce, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Místo ediční práce v moderní historiografii, typy pramenných edic2. Základní ediční řady k českým a moravským středověkým dějinám3. Dosavadní zpřístupňování českých a moravských raně novověkých pramenů4. Problémy transkripce, filologické hledisko ediční práce5. Stavba kritických edic, ediční aparát, uplatnění pomocných věd historických v ediční práci6. Zpřístupňování epigrafických památek

Získané způsobilosti

Absolvováním semináře získá posluchač přehled o základních edičních řadách k českým a moravským středověkým a raně novověkým dějinám a seznámí se s praktickými problémy ediční práce.

Literatura

Komise pro soupis a studium rukopisů Ústředního archivu ČSAV, Zásady popisu rukopisů, Sborník Národního muzea, C 28, 1983, s. 49-95. Hlaváček, Ivan:. Pomocné vědy historické v ediční praxi, Sborník archivních prací 50, 2000, s. 437-446. Klingenstein, Grete - Fellner, Fritz - Hye, Hans Peter (Hrsg.):. Umgang mit Quellen heute. Zur Problematik neuzeitlicher Quelleneditionen vom 16. Jahrhundert bis zur Gegenwart. Wien, 2003. Flodr, Miroslav:. Zásady popisu středověkých a novověkých epigrafických památek, Sborník prací filosofické fakulty brněnské university, C 21-22, 1974-1975, s. 167-174. Šťovíček, Ivan a kol.:. Zásady vydávání novověkých historických pramenů z období od počátku 16. století do současnosti. Příprava vědeckých edic dokumentů ze 16. - 20. století pro potřeby historiografie. Praha, 2002.

Požadavky

Referát na zadané téma; ústní pohovor - prověření, zda si student osvojil probíranou látku a zda je schopen aplikovat základní principy ediční práce na pramenný materiál.

Garant

Mgr. Tomáš Sterneck, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Sterneck, Ph.D.