Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kauza J. Jungmann (Nár. obroz., nebo..?) (UHE / VPŘ35)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ35 - Kauza J. Jungmann (Nár. obroz., nebo..?), Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pře o JungmannaProměny Jungmannova obrazu: Šimkův pomník a životopisný "pomník" Václava Zeleného, Josef Král, T. G. Masaryk v České otázce, Emanuel Chalupný. Relativní ustálení: Jan Jakubec, Arne Novák, Felix Vodička, Vladimír Macura, Alexandr Stich.2. Národní obrození, nebo formování novodobého národa?Pojmosloví: vzkříšení, probuzení, obrození (Masaryk, Arne Novák). Národní obrození jako doména literární historie. Osvícenství, klasicismus, preromantismus. Moderní kulturněhistorické pojetí. Tři fáze podle Miroslava Hrocha. Generace Jungmannových předchůdců: Dobrovský a spol. "Vymýšlení" národa: Alexandr Stich kontra Dušan Třeštík.3. "V jazyku naše národnost"Jungmann jako personifikace přechodné éry. Původ, studia. Plebejství, opatrnictví, vztah k náboženství. Gymnaziální profesor: Litoměřice, později Praha. Jungmann a Bolzano: odlišné pojetí "vlasti" a "národa". Dvě programová "rozmlouvání" O jazyku českém. Překlady: utváření moderní básnické řeči. Úloha jazyka a literatury: Slovesnost a Historie literatury české. Politické konotace Jungmannova působení.4. Furor orthographicusJungmann a jeho "škola": Kollár, Palacký, Šafařík, Čelakovský a další. Podíl na rukopisných podvrzích? "Prozodický" a "pravopisný" spor v kulturněhistorickém kontextu.5. ThesaurusNauková literatura a vědecké názvosloví. Encyklopedie? Muzeum: střetnutí dvojího pojetí vlastenectví, bohemismus kontra nacionalismus. Matice česká jako středisko formujícího se národního hnutí. Slovník: kodifikace spisovného jazyka. Vrchol a závěr. Macurův paradox národního obrození.

Získané způsobilosti

Posluchač získá přehled o Jungmannově místě v procesu formování moderního českého národa.

Literatura

VODIČKA, F. (ed.):. Boj o obrození národa. Výbor z díla Josefa Jungmanna. Praha, 1948. MASARYK, T. G.:. Česká otázka. Snahy a tužby národního obrození. Spisy T. G. Masaryka, sv. 6, Praha 2000, s. 9-169. ŘEZNÍK, M.:. Formování moderního národa. Evropské "dlouhé" 19. století. Praha, 2003. SAK, R.:. Josef Jungmann. Život obrozence. Praha, 2007. ŠTAJF, J.. Obezřetná elita. Česká společnost mezi tradicí a revolucí. 1830-1851. Praha, 2005. ZELENÝ, V.:. Život Josefa Jungmanna. Praha, 1915.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách.

Garant

doc. Robert Sak

Vyučující

doc. Robert Sak