Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čtrnáctero kh. zastav. rus. klas. liter. (UHE / VPŘ42)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ42 - Čtrnáctero kh. zastav. rus. klas. liter., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Česká cesta k Rusku.2. Záchytné body ruského prostoru.3. K Puškinovi - od Puškina.4. Smích N. V. Gogola.5. I. S. Turgeněv a "šlechtická hnízda".6. Gončarovova "Ruská komedie"?7. Jasná Poljana L. N. Tolstého.8. Temné kouty F. M. Dostojevského.9. L. N. Andrejev s Jidášem i Kristem.10. "Antonovská jablka" Ivana Bunina.11. Ruská pohádka jménem Jesenin.12. Pokus o Marinu Cvětajevovou.13. Vasilij Šukšin mezi lidmi a břízami.14. Zápočet.

Získané způsobilosti

Získání přehledu o charakteristických rysech ruské povahy a krajiny. Seznámení se s významnými osobnostmi ruské kultury.

Literatura

BERĎAJEV, N. A.:. Duše Ruska. Brno, 1992. HONZÍK, J.:. Dvě století ruské literatury. Praha, 2000. SOLOVJOV, V. S.:. Legenda o Antikristu. Olomouc, 1996. MEREŽKOVSKIJ, D. S.:. Nemocné Rusko. V tiché tůni. Solovjov, 1928. LICHAČOV, D. S.:. O russkom. Leningrad, 1982. ŠPIDLÍK, T.:. Ruská idea: Jiný pohled na člověka. Velehrad-Roma, 1996. Parolek, R. - Honzík, J.:. Ruská klasická literatura. Praha, 1977. PUTNA, M. C.:. Rusko mimo Rusko: Dějiny a kultura ruské emigrace 1917-1991 I-II. Brno, 1994. Svatoň, V.:. Z druhého břehu (Studie a eseje o ruské literatuře). Praha, 2002.

Požadavky

Získání přehledu o charakteristických rysech ruské kultury.

Garant

doc. Dagmar Blümlová, CSc.

Vyučující

doc. Dagmar Blümlová, CSc.