Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podoby nezávislé kultury v Č. (1948-89) (UHE / VPŘ43)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ43 - Podoby nezávislé kultury v Č. (1948-89), Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretické a terminologické vymezení. Alternativa, disent, underground? Periodizace. Úloha a podoby nezávislé kultury v nedemokratických společnostech druhé poloviny 20. století. Prameny a literatura.50. léta. Oficiální kulturní politika. Dědictví avantgard. Surrealisté. Okruh Edice Půlnoc. Šestatřicátníci.Zlatá šedesátá." Pohyb v myšlení a kultuře.70. léta. Tzv. normalizace. Perzekuce vs. rezistence: Formování disentu a undergroundu. Fenomén samizdat.Alternativní hudební a divadelní scéna. Bytové divadlo.České výtvarné umění 2. poloviny 20. století.Alternativa ve filmu a fotografii.Nezávislá věda - dějepisectví, filosofie (Josef Šafařík, Jan Patočka). Bytové semináře.Neoficiální mírové hnutí, skauting, ekologie, křesťanství.Kultura v exilu.

Získané způsobilosti

Student získá povědomí o formách a proměnách neoficiální kultury v Československu v letech 1948-1989.

Literatura

Alan, J. (ed.):. Alternativní kultura. Příběh české společnosti 1945-1989. Praha, 2001. BLAŽEK, Petr (ed.):. Opozice proti komunistickému režimu v Československu 1968-1989. Praha, 2005. VANĚK, Miroslav (ed.):. Ostrůvky svobody: kulturní a občanské aktivity mladé generace v 80. letech v Československu. Praha, 2002. EICHWEDE, Wolfgang - BOCK, Ivo (ed.):. Samizdat. Alternative kultur in Zentral- und Osteuropa. Die 60er bis 80er Jahre. Bremen, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách.

Garant

Mgr. Zuzana Gilarová

Vyučující

Mgr. Zuzana Gilarová