Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strach, zloba, odsouzení (UHE / VPŘ44)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ44 - Strach, zloba, odsouzení, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. České a zahraniční bádání o marginálních skupinách obyvatelstva2. Klasifikace a přiblížení pramenů3. Vývoj soudnictví, soudní agenda a její výkon4. Popravní rituály a každodenní život katů v raném novověku5. Sebevražda, rouhačství6. Čarodějnické procesy7. Čarodějnické procesy8. Smilstvo, cizoložství - mravnostní kriminalita v raném novověku9. Infanticidium, aborty - výsostné zločiny žen?10. Loupežníci a zloději raného novověku11. Tuláci, žebráci, profesionální hráči12. Cikáni - každodenní život lidí ze samého okraje raně novověké společnosti13. Změny v systému trestního práva v osvícenské době14. Závěrečný seminář

Získané způsobilosti

Student by se měl být schopen po absolvování předmětu orientovat v problematice okrajových skupin obyvatelstva v raném novověku. Měl by znát základní literaturu k tomuto tématu i základní pojmy s ním spojené. Také by měl být seznámen s možnostmi využití různých historiografických metod při bádání o této problematice.

Literatura

Ginzburg, Carlo:. Benandanti. Čarodějnictví a venkovské kulty v 16. a 17. století. Praha, 2002. Dülmen, R. van:. Bezectní lidé. O katech, děvkách a mlynářích. Nepočestnost a sociální izolace v raném novověku. Praha, 2003. Tinková, Daniela:. Hřích, zločin, šílenství v čase odkouzlování světa. Praha, 2004. Rheinheimer, Martin:. Chudáci, žebráci, vaganti. Lidé na okraji středověké společnosti 1450-1850. Praha, 2003. Himl, Pavel:. Zrození vagabunda. Neusedlí lidé v Čechách 17. a 18. století. Praha, 2007.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, zápočtový test.

Garant

Mgr. Jaroslav DIBELKA, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav DIBELKA, Ph.D.