Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Španělska (do 1700) (UHE / VPŘ53)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ53 - Dějiny Španělska (do 1700), Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zrození Ibérie - prehistorie, kolonizace a romanizace Pyrenejského poloostrova2. Vizigótská Hispánie3. Arabská přítomnost na Pyrenejském poloostrově - politický, společenský a kulturní vývoj musulmanského Španělska4. Křesťanské Španělsko období reconquisty. Správní a politický vývoj křesťanských oblastí Pyrenejského poloostrova. Hlavní etapy reconquisty. Alfonso X. Moudrý a kultura jeho doby5. Česko-španělské vztahy v období středověku6. Španělsko pod vládou katolických králů - sjednocení Kastilie a Aragonu, dovršení reconquisty Pyrenejského poloostrova. Křesťané, Židé a Muslimové - vzájemné soužití (vznik španělské inkvizice)7. Objevení Ameriky. Nástup renesance a humanismu8. Nástup Habsburků na španělský trůn, vnitropolitické problémy Španělska za vlády císaře Karla V., zahraniční politika9. Doba Filipa II. - války s muslimy, Španělsko a protireformace, mocenská politika Španělska10. Habsburské Španělsko (1598-1700) - dynastická hegemonie za Filipa III., vláda Filipa IV. a počínající krize Španělska11. Oslabení pozic Španělska po roce 1648, Karel II. a otázka nástupnictví12. Kultura Zlatého století13. Česko-španělské vztahy v období raného novověku

Získané způsobilosti

Student získá přehled o politických, sociálních a kulturních dějinách Španělska.

Literatura

Bartoš, L.:. Dějiny a kultura Španělska. Brno, 1998. Polišenský, Josef - Barteček, Ivo:. Dějiny Iberského poloostrova do přelomu 19. a 20. století. Olomouc, 2002. Ubieto Arteta, A. - Reglá Campistol, J. - Jover Zamora, J. M. - Seco Serrano, C.:. Dějiny Španělska. Praha, 1995. Artola, Miguel (ed.):. Historia de Espana "Alfaguara" I-VII. Madrid, 1973. Tunón de Lara, M. (ed.):. Historia de Espana I-X. Barcelona, 1982. Kudrna, J.:. Materiály k dějinám středověkého Španělska a anglosaské Anglie. Brno, 1989. Bělič, O.:. Španělská literatura. Praha, 1968. Polišenský, J.:. Úvod do studia dějin Španělska a Portugalska. Do přelomu 19. a 20. století. Ostrava, 1994.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách.

Garant

doc. Mgr. Pavel Marek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Marek, Ph.D.