Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové politické dějiny Evropy ran. novov. (UHE / VPŘ58)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ58 - Nové politické dějiny Evropy ran. novov., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Existují nové politické dějiny?2. Revoluce v polovině století I.: Anglická revoluce 1642 - 16603. Revoluce v polovině století I.: Frondy ve Francii4. Královské a konstituční monarchie I.: Francouzská absolutní monarchie5. Královské a konstituční monarchie II.: Říše římsko-německá jako konfederace6. Královské a konstituční monarchie III.: Úpadek španělské monarchie7. Královské a konstituční monarchie IV.: Slavná revoluce v Anglii8. Krize republikánství: Nizozemí a drobné republiky9. Konsolidace reformních monarchií I.: Prusko10. Konsolidace reformních monarchií II.: Habsburská monarchie11. Osvícenství a revoluce I.: Osvícenství a reformy ve Francii12. Osvícenství a revoluce II.: Zánik francouzské monarchie

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s novějšími interpretacemi dějin evropských zemí raného novověku, seznámí se s idejemi a kontextem některých stěžejních textů raněnovověkého politického myšlení a měli by nalézt vlastní cestu od ideologických schémat dějin raněnovověkého období.

Literatura

Horst Dreitzel:. Absolutismus und ständische Gesellschaft in Deutschland. Mainz, 1992. Thomas Munck:. Evropa 17. století 1598-1700. Praha, 2002. Quentin Skinner:. Foundations of Modern Political Thought, vol. I-II. Cambridge, 1979. Francois Furet:. Francouzská revoluce. Díl I: Od Turgota k Napoleonovi 1770-1814. Praha, 2004. Franco Venturi:. Utopia and Reform in the Enlightenment. Cambridge, 1971.

Požadavky

Aktivní a pravidelná účast.

Garant

doc. PhDr. et Dr. phil. Ivo Cerman, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. et Dr. phil. Ivo Cerman, Ph.D.