Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Velké osobnosti české historiografie (UHE / VPŘ62)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ62 - Velké osobnosti české historiografie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Role historiografie v moderní společnosti2) Mezinárodní souvislosti české historiografie 1848-1948 a role roku 1918 v proměně české historiografie. Institucionální zázemí historiografie3) Wácslaw Wladiwoj Tomek a Konstantin Adolf Höfler jako představitelé rodící se moderní historiografie v Praze, aneb Thunovy reformy a jejich vliv na proměnu vzdělání a filozofických fakult (historické semináře apod.)4) Josef Kalousek a jeho role v českém dějepisectví5) Antonín Rezek - jeho vědecké a politické působení6) Josef Emler a pomocné vědy historické7 - 9) Jaroslav Goll - jeho historické působení a tzv. Gollova škola jako mocenské paradigma historické vědy10) Josef Pekař a jeho interpretace českých dějin; Spor o smysl českých dějin jako paradigmatický a mocenský spor (Kdo "má právo" vykládat dějiny?)11) Josef Šusta jako historik a reprezentant historické vědy12) Jaroslav Bidlo a Václav Novotný - jejich dílo a shoda v odporu vůči Pekařovi a Šustovi13) Historická věda za první republiky - univerzity a kariéry mimo univerzitu (Jaroslav Werstadt, spory Jana Slavíka či Františka Michálka Bartoše s univerzitními historiky apod.)14) Soudobá historiografie a interpretace historické vědy na přelomu 19. a 20. století

Získané způsobilosti

Student ovládá českou historiografii přelomu 19. a 20. století, a to i v jejích mezinárodních kontextech. Dokáže promýšlet interakci historiografie jako vědy a dobové společnosti.

Literatura

Jiří Štaif:. Historici, dějiny a společnost. Historiografie v českých zemích od Palackého a jeho předchůdců po Gollovu školu. Praha, 1997. Bohumil Jiroušek - Josef Blüml - Dagmar Blümlová (edd.):. Jaroslav Goll a jeho žáci. České Budějovice, 2006. Bohumil Jiroušek:. Jaroslav Goll, Role historika v české společnosti. České Budějovice, 2006. František Kutnar - Jaroslav Marek:. Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví. Praha, 1997. Miloš Řezník (ed.):. W. W. Tomek, historie a politika (1818-1905). Pardubice, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách

Garant

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.

Vyučující

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.