Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oděsa: list z dějin východních Židů (UHE / VPŘ64)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ64 - Oděsa: list z dějin východních Židů, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Isaak Babel, Oděsa2. Stručně o židovské diaspoře: "západní" (Sefardim) a "východní" (Aškenazim) Židé3. Židé v Německu a Polsku4. Židé v Rusku: "pásmo osídlení"5. Posun Ruska k Černému moři: Oděsa a její Židé6. Perla v ebenu: Oděsa jako literární fenomén7. Dvojklané postavení Židé za sovětské éry8. A. Solženicyn o soužití Rusů se Židy ("Dvě stě let pospolu")9. Pár poznámek povýtce osobní povahy

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o moderních dějinách ruských Židů.

Literatura

HAUMANN, Heiko:. Dějiny východních Židů. Olomouc, 1997. SOLŽENICYN, Alexandr:. Dvě stě let pospolu. Dějiny rusko-židovských vztahů v letech 1795-1916. Praha, 2004. BOJKO, Olexandr-GONĚC, Vladimír:. Nejnovější dějiny Ukrajiny. Brno, 1997. GINSBURG, Juri u. a.:. Odessa. Die Stadt und ihr Traum. Berlin, 1999. ZIPPERSTEIN, Steven J.:. The Jews of Odessa. A Cultural History, 1794-1881. Stanford, 1985.

Požadavky

Alespoň 50% účast na přednáškách.

Garant

doc. Robert Sak

Vyučující

doc. Robert Sak