Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Venkov v zajetí normy? (UHE / VPŘ67)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ67 - Venkov v zajetí normy?, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prameny a literatura k problematice každodenního života na raně novověkém venkově2. Vrchnostenské instrukce a možnosti jejich skutečného uplatňování v reálném venkovském životě3. Venkované ve vztahu k vrchnosti, duchovním i měšťanům4. Vesničtí rychtáři - služebníci vrchnosti či ochránci práv poddaných?5. Čest jako základní konstitutivní prvek života na raně novověké vesnici6. Sociální skladba raně novověké vesnice7. Hospodaření venkovanů (charakteristika jejich strategií)8. Hmotná kultura raně novověkých venkovských usedlostí9. Lidová kultura na raně novověkém venkově10. Sociální kontrola v prostředí raně novověké vesnice11. Rekrutování jako prostředek sociální disciplinace raně novověkého venkova?12. Selské rebelie v období raného novověku (příčiny, cíle, důsledky)13. Provinilci proti normám - možnosti jejich tolerance v soudobé venkovské komunitě

Získané způsobilosti

Student se bude umět orientovat v problematice raně novověkých vesnických poměrů. Zároveň získá přehled o pramenech a literatuře, které se váží k danému tématu, přičemž si osvojí i způsoby jejich možného využití.

Literatura

Josef PETRÁŇ. Dějiny hmotné kulury II (I). Praha, 1995. Kamil KROFTA. Dějiny selského stavu. Praha, 1919. Pavel HIML. Die "armben Leüte" und die Macht. Die Untertanen der südböhmischen Herrschafft Český Krumlov/Krumau im Spannungsfeld zwischen Gemeinde, Obrigkeit und Kirche (1680-1781). Stuttgart, 2003. Alois MÍKA. Poddaný lid v Čechách v první polovině 16. století. Praha, 1960. Sheilagh OGILVIE. Vesnická obec a tzv. "druhé nevolnictví" v raně novověkých Čechách, Český časopis historický 107, 2009, s. 46-94.

Požadavky

aktivní účast na hodinách, vypracování seminární práce, zápočtový test

Garant

Mgr. Jaroslav DIBELKA, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav DIBELKA, Ph.D.