Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Region a regionalismus (UHE / VPŘ68)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ68 - Region a regionalismus, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Region jako prostor k bádání ve společenských i přírodních vědách; vymezení regionu.2. Institucionalizace regionálního bádání (regionální pracoviště, časopisy, ediční řady). Regionální bádání v zahraničí (zejména v Rakousku a Německu).3. Region jako laboratoř historického bádání. Regionalismus versus historická vlastivěda. Národní, zemské, státní, regionální a globální pojetí dějin.4. Heuristika a kritika pramenů; příručky, encyklopedie, webové stránky.5. Regionalismus a kulturní historie. Meziválečné a marxistické bádání dějin regionu.6. Současné teritoriálně zakotvené bádání. Monografie obcí a měst.7. Historická krajina - regionalismus a historická geografie.8. Kultury na hranici - bádání o dějinách příhraničních oblastí.9. Šlechtické sídlo a jeho majitelé - regionální bádání o dějinách urozených.10. Kostel a služebníci boží - regionální bádání o církevních dějinách.11. Za městskými hradbami - regionální bádání o dějinách měst.12. Selský grunt - regionálně zakotvené bádání dějin venkova.13. Lidová kultura na venkově - regionalismus v pojetí etnologie.14. Jihočeský region na pomezí dějin umění, literatury a hudby.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehlednou znalost základních regionálně zaměřených autorů a jejich prací v jižních Čechách i v českých zemích v 16. až 19. století.

Literatura

Komlosy, Andrea - Bůžek, Václav - Svátek, František (edd.):. Kulturen an der Grenze. Waldviertel - Weinviertel - Südböhmen - Südmähren. Wien, 1995. Petráň, Josef:. Příběh Ouběnic. Mikrohistorie české vesnice. Praha, 2001. Roubík, František:. Příručka vlastivědné práce. Praha, 1941. Bůžek, Václav:. Region v historickém diskursu, Jihočeský sborník historický 72, 2003, s. 5-13. Bůžek, Václav:. Regionální dějiny v České republice. Stav a perspektivy bádání s důrazem na raný novověk, in: Jiří Pešek (ed.), VIII. sjezd českých historiků. Hradec Králové 10.-12. září 1999, Praha 2000, s. 33-47.

Požadavky

Úspěšné napsání zápočtového testu.

Garant

PhDr. Jan Šimánek

Vyučující

PhDr. Jan Šimánek