Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fašismus, nacismus, komunismus (UHE / VPŘ70)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ70 - Fašismus, nacismus, komunismus, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fašizmus, nacizmus, komunizmus - úvod do přednáškového cyklu, přehled základní literatury a edic, odborná terminologie, stav bádání, diktatury a totalitarizmus2. Fašizmus - jeho původ, význam, předpoklady a vznik3. Nacizmus - jeho původ, význam, předpoklady a vznik4. Komunizmus - jeho původ, význam, předpoklady a vznik5. Elity fašistické, nacistické a komunistické praxe6. Stěžejní spisy fašizmu, nacizmu a komunizmu7. Vývoj totalitních a autoritářských hnutí do 20. let 20. století8. Vývoj totalitních a autoritářských hnutí ve 20.-30. letech 20. století9. Vývoj totalitních a autoritářských hnutí v době druhé světové války10. Vývoj totalitních a autoritářských hnutí v poválečné Evropě11. Fašizmus a komunizmus - komparativní sonda12. Evropské autoritativní režimy - Portugalsko, Španělsko, Rakousko atd.13. Mimoevropské autoritativní režimy - Chile, Argentina atd.14. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Výběrová přednáška výrazně prohloubí odborné znalosti a schopnosti posluchačů v oblasti politických ideologií a nejnovějších dějin 20. století. Jednotlivé ideje budou prezentovány z pohledu filozofie, historie, politologie a sociologie ve své historické jedinečnosti.

Literatura

O´SULLIVAN Nöel. Fašismus. Brno, 1995. NOLTE Ernst. Fašismus ve své epoše. Praha, 1998. FURET Francois - BESANCON Alain. Komunismus a fašismus. Praha, 2002. MARX Karel - ENGELS Bedřich. Manifest komunistické strany. Praha, 1989. HEYWOOD Andrew. Politické ideologie. Praha, 1994.

Požadavky

úspěšná prezentace reflektované knihy, test

Garant

Marek Šmíd

Vyučující

Marek Šmíd