Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Šlechta z českých zemí na dvorech Habsb. (UHE / VPŘ71)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ71 - Šlechta z českých zemí na dvorech Habsb., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Horizonty šlechtických světů1. Šlechta českých zemí v zrcadle historiografie2. Šlechta jako stav mezi sociální konvencí a právní normou3. Šlechtické panství - vláda nad územím a lidmi4. Šlechtická rodina jako symbol moci a prostředek bytí urozených osob5. Šlechta a víra - mezi osobní zbožností a náboženskými konflikty6. Kariéry šlechticů mezi bitevním polem a dvorským parketem7. Obrazy myšlenkových světů urozených osob ve výzdobě renesančních a barokních sídelPříběhy urozených aktérů8. Jáchym z Hradce - renesanční velmož ve víru středoevropské politiky9. Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka - ve službách víry, země a dynastie10. Karel starší ze Žerotína - Don Quijote v labyrintu světa11. Albrecht z Valdštejna - císařův vojevůdce a český šlechtic12. Zdeněk Vojtěch Popel z Lobkovic - protireformace v českých zemích13. Renesanční a barokní šlechtické rezidence na moravsko-rakouském pomezí14. Ferdinand z Ditrichštejna - dvořan a bdělý strážce rodové tradice

Získané způsobilosti

Student získá povědomí o každodenním životě, kultuře a myšlenkovém světě šlechty z českých zemí na prahu novověku.

Literatura

Smíšek, R.:. Císařský dvůr a dvorská kariéra Ditrichštejnů a Schwarzenberků za vlády Leopolda I. České Budějovice, 2009. Bůžek, V. a kol.:. Společnost českých zemí v raném novověku. Struktury, identity, konflikty. Praha, 2010. Maťa, P.:. Svět české aristokracie (1500-1700). Praha, 2004. Bůžek, V. - Hrdlička, J. - Král, P. - Vybíral, Z.:. Věk urozených. Šlechta v českých zemích na prahu novověku. Praha, 2002.

Požadavky

Aktivní a pravidelná účast na hodinách.