Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Život na česko-rakouské hranici (UHE / VPŘ8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ8 - Život na česko-rakouské hranici, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Region na hranici2. "Alpský" kostel v českém pohraničí3. Obraz Horních Rakous ve zpravodajství z počátku novověku4. "Veliká vřava a nesnáz byla a strach". Jižní Čechy a vpád Pasovských roku 16115. Schwarzenberkové v raném novověku - šlechta bez hranic?6. Pronásledování cikánů a tuláků v česko-rakouském příhraničí na přelomu 17. a 18. století7. Jan Nepomuk Buquoy mezi Vídní a Novými Hrady v době josefinismu8. Pěšky nebo za vozem. Pracovní a sňatkové migrace v oblastech jihočesko-hornorakouského pomezí na přelomu 18. a 19. století9. Technické památky - svědectví o hospodářství na česko-rakouské hranici10. Ze severu na jih a z jihu na sever. Dopravní komunikace mezi jižními Čechami a Horními Rakousy11. Československo-rakouské hraniční vztahy na pozadí mezinárodní politiky1918-194712. Železná opona v novější rakouské literatuře: Robert Menasse, Libuše Moníková, Elisabeth Reichart

Získané způsobilosti

Teoretické, metodologické a obsahové prohloubení vědeckých poznatků o dějinách příhraničních regionů od nejstarších dob do současnosti.

Literatura

Andrea Komlosy - Václav Bůžek - František Svátek:. Kultury na hranici. Wien, 1995.

Požadavky

Zápočet podmíněn aktivní účastí a závěrečným kolokviem o vybraném tématu přednáškového cyklu.

Garant

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.