Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Putování do zmizelého světa (UHE / VPŘ80)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ80 - Putování do zmizelého světa, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní přednáška: Jihočeské hornictví, prameny a literatura, muzea a expozice (oborová interdisciplinarita /mezioborové přesahy = nástroj výkladu a interpretace v moderně pojatých soudobých montánních dějinách, včetně hornické každodennosti).2) Starověké jihočeské hornictví představované Kelty (těžba zlata a tuhy).3) Středověké rudné hornictví v jižních Čechách (těžba zlata a stříbra).4) Novověké rudné hornictví v jižních Čechách (místa těžby zlata a stříbra).5) Jihočeské uhelné hornictví v 19. století (místa těžby, zpracování a využití).6) Jihočeské rudné hornictví v 19. století (místa těžby, zpracování a využití).7) Jihočeské tuhové hornictví v 19. století (místa těžby, zpracování a využití).8) Jihočeské uhelné hornictví ve 20. století (místa těžby, zpracování a využití).9) Jihočeské rudné hornictví ve 20. století (místa těžby, zpracování a využití).10) Jihočeské tuhové hornictví v první polovině 20. století (místa těžby, zpracování a využití).11) Jihočeské tuhové hornictví ve druhé polovině 20. století (místa těžby, zpracování a využití).12) Jihočeské lignitové hornictví ve 20. století (místa těžby, zpracování a využití).13) Jihočeské hornické zvláštnosti - dobývání vápence a kaolínu ve 20. století (místa těžby, zpracování a využití).14) Pozůstatky jihočeského hornictví v krajině jižních Čech (Historická krajina a její ovlivnění montánní činností od starověku po dnešek).

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu (přednáškami, samostudiem a četbou) student/tka získá v interdisciplinární podobě relativně ucelený soubor znalostí a dovedností v podobě stručného a přehledného přiblížení a vysvětlení 13 jednotlivých peripetií hornictví v hospodářských a sociálních dějin jižních Čech, zejména v průběhu celého 19. a 20. století.

Literatura

PRŮCHA, V. a kolektiv. Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918-1992, 1. díl, Období 1918-1945. Brno, 2004. PRŮCHA, V. a kolektiv. Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918-1992, 2. díl, Období 1945-1992. Brno, 2009. STOCKÝ, J.. Jižní Čechy. Kulturní, hospodářský, sociální vývoj a stav. Program regionální práce. Praha, 1937. KOŘAN, J.. Přehledné dějiny československého hornictví I. Praha, 1955. MAJER, J.. Rudné hornictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Obrazy z dějin těžby a zpracování. Praha, 2004. K0ŘAN, J.. Sláva a pád starého českého rudného hornictví. Příbram, 1988.

Požadavky

Zápočet bude udělen za rámcovou a přehlednou znalost hlavních peripetií vývoje hornictví na nástinu hospodářských a sociálních dějin jižních Čech, zejména v průběhu celého 19. a 20. století.

Garant

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.