Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obrazy Habsburků v symbolické řeči (UHE / VPŘ84)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ84 - Obrazy Habsburků v symbolické řeči, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Habsburkové v evropské a americké historiografii na počátku 21. století2. Symbolická komunikace jako metodologické východisko konstrukce obrazu3. Obrazy habsburských císařů v historiografii raného novověku4. Symbolická řeč královských a císařských korunovací5. Adventus - slavnostní vjezd Habsburků do hlavních měst středoevropské monarchie6. Symbolická řeč při holdování zemských stavů habsburským vládcům7. Obrazy Habsburků v rytířských turnajích a jejich proměna mezi středověkem a novověkem8. Obrazy Habsburků v divadelních představeních (ohňostroj, koňský balet, jízda na saních)9. Sebeprezentace Habsburků v symbolické řeči performancí při přechodových rituálech10. Castrum doloris - obrazy Habsburků na jejich cestě k věčnému spasení

Získané způsobilosti

Student bude seznámen s utvářením a proměnou obrazu habsburských císařů v performancích 16.-18. století.

Literatura

Smíšek, Rostislav:. Císařský dvůr a dvorská kariéra Ditrichštejnů a Schwarzenberků za vlády Leopolda I. České Budějovice, 2009. Vácha, Štěpán:. Der Herrscher auf dem Sakralbild zur Zeit der Gegenreformation und des Barocks. Eine ikonologische Untersuchung zur herrscherlichen Repräsentation Kaiser Ferdinands II. in Böhmen. Praha, 2009. Bůžek, Václav:. Ferdinand Tyrolský mezi Prahou a Innsbruckem. Šlechta z českých zemí na cestě ke dvorům prvních Habsburků. České Budějovice, 2006. Vácha, Štěpán - Veselá, Irena - Vlnas, Vít - Vokáčová, Petra:. Karel VI. & Alžběta Kristýna. Česká korunovace 1723. Praha, 2009. Kubeš, Jiří:. Trnitá cesta Leopolda I. za říšskou korunou (1657-1658). Volby a korunovace ve Svaté říši římské v raném novověku. České Budějovice, 2009.

Požadavky

Pravidelná a aktivní účast na přednáškách.

Garant

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.PhDr. Rostislav SMÍŠEK, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.PhDr. Rostislav SMÍŠEK, Ph.D.