Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpravodajství a jeho tvůrci v 15.-17. st (UHE / VPŘ85)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ85 - Zpravodajství a jeho tvůrci v 15.-17. st, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výklad o získávání zpráv v 15. - 17. století, vzniku novin a jejich typech2. - 13. Práce se zpravodajskými texty týkající se tematických okruhů:Osmanské nebezpečí - zprávy z bojišť i propagace protitureckého bojePolemiky katolíků a protestantůZprávy o zázracích a zprávy o dění u Svatého stolceAntisemitské letáky a novinyOslava panovníků, zvláště členů habsburského roduKriminální příběhy a senzační historkyVálky v NizozemíZprávy o Novém světěOvlivňování zápasu o polský královský trůnKontakty s moskevským velkoknížectvímPopisy českého povstání a počátku třicetileté válkyObraz vzdálených a exotických zemí14. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s obsahem raně novověkých novin. Zjistí, jakým způsobem se utvářely první noviny, které typy se dochovaly do dnešní doby a které záhy zanikly. Poznají některé klíčové zpravodaje a informátory, přičemž bude věnována nemalá pozornost špionáži. Značný důraz bude též položen na propagandistické pozměňování zpráv. Studenti se naučí kriticky posuzovat dobové zpravodajské prameny a pracovat s nimi.

Literatura

Hubková, Jana:. Fridrich Falcký v zrcadle letákové publicistiky. Letáky jako pramen k vývoji a vnímání české otázky v letech 1619-1632. Praha, 2010. Pražáková Kateřina:. Obraz livonské války v psaných novinách rožmberského zpravodajství, in: Václav Bůžek - Jaroslav Dibelka (edd.), Člověk a sociální skupina ve společnosti raného novověku, České Budějovice 2007 (= Opera historica 12), s. 13-32. Šimeček, Zdeněk:. Počátky novinového zpravodajství a novin v českých zemích (Do devadesátých let 18. století). Brno, 2011. Pánek Jaroslav:. Zpravodajství z Polska na Moravu a do Čech na prahu novověku, in: Hana Ambrožová - Tomáš Dvořák - Bronislav Chocholáč - Libor Jan - Pavel Pumpr (edd.): Historik na Moravě. Profesoru Jiřímu Malířovi, předsedovi Matice moravské a vedoucímu Historického ústavu FF MU, věnují jeho kolegové, přátelé a žáci k šedesátinám, Brno 2009, s. 295-310.

Požadavky

Návštěva přednášek. Prokázání znalostí alespoň dvou probíraných témat na závěrečném setkání.

Garant

Mgr. Kateřina Pražáková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Pražáková, Ph.D.