Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět V souřadnicích intelektu, umění a moci (UHE / VPŘ87)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ87 - V souřadnicích intelektu, umění a moci, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vysvětlení užitých pojmů a jejich místa v přednáškovém konstruktu.2. Typologie životních příběhů v kulturněhistorických kontextech.3. - 5. Tvůrce-oběť (Jesenin, Majakovskij, Babel).6. - 10. Zajatcem domova (Cvětajevová, Bunin, Reynek, Radok).11. - 13. Cesty útěku a vyhnanství (Nabokov, Eliot, Solženicyn, Tarkovskij).14. Shrnutí.

Získané způsobilosti

Student pochopí a bude umět zdůvodnit vznik uměleckých děl jako výsledek individuálních dispozic a působení reálného prostředí.

Literatura

Hedbávný Zdeněk:. Alfréd Radok. Zpráva o jednom osudu. Praha, 1994. Blümlová Dagmar:. Aloys Skoumal. Ironik v české pasti. České Budějovice, 2009. Cvetajevová Marina:. Básník a čas. Praha, 1997. Hesse Hermann:. Malé radosti. Praha, 1993. Canetti Elias:. Masa a moc. Praha, 2007.

Požadavky

účast na přednáškách

Garant

doc. Dagmar Blümlová, CSc.

Vyučující

doc. Dagmar Blümlová, CSc.