Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Od jara do zimy (UHE / VPŘ90)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ90 - Od jara do zimy, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Prameny, literatura, stav bádání v českém prostředí.2) Mezi pohanstvím a křesťanskou vírou. Role církve v utváření lidových zvyků, katolická a nekatolická tradice.3) Výroční zvyky a obyčeje v kulturním okruhu šlechty a panovníka raného novověku.4) Výroční zvyky a obyčeje v kultuře měst a měšťanů.5) Od Popeleční středy do Velikonoc.6) Od Velikonoc do letnic.7) Od letnic do žní.8) Poutě a posvícení.9) Čas podzimu.10) Čas adventu11) Vánoce v české kultuře.12) Od Nového roku do Hromnic.13) Masopust.14) Tradiční pokrmy české kuchyně během kalendářního roku.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o lidových zvycích v českých zemích a jejich vývoji od středověku po současnost.

Literatura

Lidová kultura. Národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska I-III. Praha, 2007. Langhammerová, Jiřina. Lidové zvyky. Výroční obyčeje z Čech a Moravy. Praha, 2004. Frolec, Václav a kol. Vánoce v české lidové kultuře. Praha, 1988. Frolcová, Věra. Velikonoce v české lidové kultuře. Praha, 2001. Zíbrt, Čeněk. Veselé chvíle v životě lidu českého. Praha, 1950.

Požadavky

Úspěšné napsání zápočtového testu.

Garant

PhDr. Jan Šimánek

Vyučující

PhDr. Jan Šimánek