Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Industriální a technické památky (UHE / VPŘ95)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ95 - Industriální a technické památky, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní přednáška: Jihočeské industriální a technické památky regionu jižních Čech, prameny a literatura, muzea a expozice (oborová interdisciplinarita /mezioborové přesahy = nástroj výkladu a interpretace v moderně pojatých soudobých dějinách, včetně nezbytné industriální každodennosti).2) Jihočeské hornictví představované Kelty (těžba zlata a tuhy - muzeum Písek, České Budějovice, Český Krumlov, Třísov).3) Středověké a novověké technické památky = vodní mlýny v jižních Čechách, hamernictví = Buškův hamr Trhové Sviny.4) Jihočeské komunikace jako industriální památky (stezky, silnice, Koněspřežka ČB. - Linec 1825-1832, železnice, včetně lokálek a úzkokolejek).5) Jihočeské pivovarnictví od středověku do současnosti (místa zpracování, využití = příklady Český Krumlov, Třeboň, Protivín, České Budějovice).6) Jihočeské sklářství od středověku do současnosti (místa zpracování, využití = skláři na Šumavě a v Novohradských horách).7) Jihočeské tuhové hornictví od 18. století do současnosti (místa těžby, zpracování a výrobní využití = Černá v Pošumaví, Mokrá, Český Krumlov, Koloděje nad Lužnicí, Netolice, Týn nad Vltavou).8) Jihočeské rybníkářství od středověku do současnosti (místa, zpracování a využití = Třeboň, Jindřichův Hradec, Nové Hrady - Žumberk, Hluboká nad Vltavou, Blatná).9) Jihočeské elektrárny (historie JčE, rozdělení, místa a výrobní využití = Muzeum energetiky České Budějovice, Vyšší Brod, Lipno I. a II., Soběnov, České Budějovice, Zliv a Mydlovary).10) Jihočeské tužkárny od první poloviny 19. století do současnosti (místa, zpracování a výrobní využití - KOH-I-NOOR České Budějovice, Národní podnik, Grafo atd.).11) Jihočeské průmyslové podniky od druhé poloviny 19. století do současnosti (místa, zpracování, výrobní využití = České Budějovice, Český Krumlov, Tábor, Písek, Strakonice, Jindřichův Hradec, Velešín atd.).12) Jihočeská vodní doprava v průběhu času (místa a využití = Voroplavba a plavba lodí na Vltavě, Otavě, Malši, Černé, Nežárce, Lužnici atd., Schwarzenberský plavební kanál 1789-1822, Zlatá stoka, Nová řeka).13) Ostatní jihočeské výrobní, industriální a technické památky (Jihočeské textilní, dřevařské, papírenské podniky, místa zpracování a využití = Třeboň, Jindřichův Hradec, Strakonice, Písek, Větřní, Loučovice, Kardašova Řečice, České Budějovice atd.).14) Pozůstatky industriálních a technických památek v krajině jižních Čech (Historická krajina a její ovlivnění industriální a technickou činností po dnešek). Zápočet.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu (přednáškami, samostudiem a četbou) student/tka získá v interdisciplinární podobě relativně ucelený soubor znalostí a dovedností v podobě stručného a přehledného přiblížení a vysvětlení 13 uskupení a jednotlivých industriálních a technických památek regionu jižních Čech.

Literatura

KOMLOSY, A. (ed.):. Industrie Kultur - Mühlviertel - Waldviertel - Südbőhme. Reisen im Grenzland. Wien, 1995. KOMLOSY, A., BŮŽEK, V., SVÁTEK, F. (edd.):. Kultury na hranici. Jižní Čechy - Jižní Morava - Waldviertel - Weinviertel, Wien. Waidhofen an der Thaya, 1995. FOLTA, J. (ed.):. Studie o technice v českých zemích VII-IX, 1945-1992. Praha, 2003. JÍLEK, F. a kol.:. Studie o technice v českých zemích 1800 - 1918 I - IV. Praha, 1986. HLUŠIČKOVÁ, H. a kol.:. Technické památky, 1. - 4. díl. Praha, 2004.

Požadavky

Zápočet bude udělen za rámcovou a přehlednou znalost hlavních industriálních a technických památek na nástinu hospodářských a sociálních dějin jižních Čech v průběhu 19. a 20. století.

Garant

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D.