Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proměny venkovské každodennosti (UHE / VPŘ96)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / VPŘ96 - Proměny venkovské každodennosti, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny hmotné kultury, proměny každodennosti a český venkov2. Poddanské hospodářství a šlechtický velkostatek3. Zrod občanské společnosti na venkově4. Proměny venkovské společnosti (demografické, sociální, národnostní hledisko)5. Sídelní a stavební vývoj6. Modernizace zemědělských postupů a technologií7. Oblékání a oděv8. Hygiena a zdraví9. Stravování a stolování10. Život jako rituál11. Život jako prolínání cyklů12. Proměny festivit (rodinné, církevní a veřejné slavnosti)13. Venkovská žena a její společenské postavení14. Vzdělání a volný čas (písemná kultura, lidová kultura, cestování)

Získané způsobilosti

Získání přehledu o proměnách životního stylu, společnosti a hospodářství v českém venkovském prostředí (16.-19. století).

Literatura

Novák, Pavel et al.:. Dějiny hmotné kultury a každodennosti českého venkova devatenáctého a první poloviny dvacátého století. Praha, 2007. Beranová, Magdalena - Kubačák, Antonín:. Dějiny zemědělství v Čechách a na Moravě. Praha, 2010. Kolektiv autorů. Lidová kultura. Národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska I.-III. Praha, 2007. Machačová, Jana - Matějček, Jiří:. Nástin sociálního vývoje českých zemí 1781-1914. Praha, 2010. Petráň, Josef:. Příběh Ouběnic. Mikrohistorie české vesnice. Praha, 2001.

Požadavky

aktivní účast v seminářích

Garant

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.