Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika dějepisu I (UHE / WDID1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / WDID1 - Didaktika dějepisu I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu1. Školní dějepis, didaktika a metodika dějepisu.2. Výuka dějepisu v našich zemích do roku 1918.3. Proměny výuky dějepisu v našich zemích od roku 1918 do současnosti.4. Cíle dějepisného vyučování, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu.5. Obsah dějepisného učiva, výběr dějepisného učiva, obtížnost dějepisného učiva.6. Didaktická anylýza dějepisného učiva.7. Učebnice dějepisu a jejich hodnocení.8. Výukové formy.9. Výukové metody, výchovné a vzdělávací strategie a jejich uplatnění ve výuce dějepisu.10. Didaktická média v dějepisném vyučování.11. Hodnocení ve výuce dějepisu.12. Projektová výuka ve výuce dějepisu.13. Regionální dějiny ve výuce dějepisu.Témata seminářů:1. Koncepty školního dějepisu.2. Analýza pojetí školního dějepisu ve vybraných vzdělávacích programech států EU.3. Náslech na hodině dějepisu na gymnáziu.4. Klíčové kompetence ve výuce dějepisu na SŠ.5. Současné trendy ve výuce dějepisu.6. Učební osnovy dějepisu, ročníkové a tematické plány.7. Náslech na dějepisném semináři na gymnáziu.8. Současná nabídka učebnic dějepisu pro SŠ.9. Výukové programy ve vyučování dějepisu.10. Využití internetu ve vyučování dějepisu, onlinemodule.eu.11. Výukové prezentace ve školním dějepisu.12. Náslech na hodině dějepisu na střední odborné škole.13. Didaktický test v dějepisném vyučování.

Získané způsobilosti

StStudent získá přehled o formách, metodách a prostředcích vyučování dějepisu, o programech výuky dějepisu v zemích EU a v České republice. Na základě učebnice dějepisu dokáže k zadanému tématu sestavit osnovu postupu podle výukových situací.

Literatura

Růžičková, J.:. Didaktické inspirace. Praha, 1997. Beneš, Z.:. Historický text a historická kultura. Praha, 1995. Beneš, Z. (ed.):. Historie a škola I . Otázky koncepce školního dějepisu. Praha, 2002. Hudecová, D.:. Jak modernizovat výuku dějepisu. Výchovné a vzdělávací strategie v dějepisném vyučování. Úvaly, 2007. Stradling, R.:. Jak učit evropské dějiny 20. století. Praha, 2003. Labischová, D., Gracová, B.:. Příručka ke studiu didaktiky dějepisu. Ostrava, 2008. Rámcové vzdělávací programy pro střední odborné vzdělávání. Rámcový vzdělávací program pro gymnasia. Praha, 2007. Beneš, Z., Gracová, B., Průcha, J. a kol.:. Sondy a analýzy. Učebnice dějepisu - teorie a multikulturní aspekty edukačního média. Praha, 2008. Gracová, B., Labischová, D.:. Současná teorie a praxe dějepisného vzdělávání na školách, in: Pedagogická orientace 22, 2012, č. 4, s. 516-543. Čapek, V., Gracová, B., Jílek, T., Východská, H.:. Úvod do studia didaktiky dějepisu. Plzeň, 2005. Julínek, S.:. Úvod do teorie a praxe výuky dějepisu. Brno, 2006. Jílek, T.:. Vybrané kapitoly z didaktiky dějepisu. Plzeň, 1996. Julínek, S.:. Základy oborové didaktiky dějepisu. Brno, 2004.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, esej, písemný test.

Garant

PhDr. Jana Zahradníková

Vyučující

PhDr. Jana Zahradníková