Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny každodenní kultury 19. stol. II (UHE / WDKD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHE / WDKD2 - Dějiny každodenní kultury 19. stol. II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historikové a studium urbanizace 19. století.2. Průmyslová revoluce v českých zemích.3. Měšťané v českých zemích mezi průmyslovou revolucí a urbanizací.4. Proměny zemědělské společnosti.5. Nový obraz města 19. století.6. Vliv urbanizace na bytové poměry.7. Obchody a nákupy (trhy, krámy, obchody, reklama).8. Čistota (osobní a komunální hygiena, ideál krásy, praní prádla).9. Zdraví a nemoci (zdravotní a lékařská péče).10. Oblékání a oděvní móda (oděv jako výraz politických sympatií a emancipace, oděv a profese, oděv a sociální komunikace, oděv a ideál krásy, oděv v zajetí vědy a techniky, móda a zdraví, dětský oděv).11. Stolování (frekvence, názvy a složení denních jídel, stolování, kuchařské knihy, hostince a hospody).

Získané způsobilosti

Student si prohloubí základní znalosti z oblasti kulturních dějin a dějin každodennosti.

Literatura

Úchalová, Eva:. Česká móda 1780-1870. Pro salon i promenádu. Praha, 1999. Úchalová, Eva:. Česká móda 1870-1918. Od valčíku po tango. Praha, 1997. Jiránek, Tomáš - Lenderová, Milena - Macková, Marie:. Z dějin české každodennosti. Život v 19. století. Praha, 2009. Vošahlíková, Pavla:. Zlaté časy České reklamy. Praha, 1999. Horská, Pavla - Maur, Eduard - Musil, Jiří:. Zrození velkoměsta. Praha-Litomyšl, 2002.

Požadavky

Pravidelná účast během jednotlivých přednášek, úspěšné zvládnutí písemného testu (minimální úspěšnost 70 %).

Garant

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Grulich, Ph.D.