Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské dějiny a zdroje identity (UKS / IDEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / IDEN - Evropské dějiny a zdroje identity, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Evropa jako dějinný a kulturní prostor - meze evropské identityMezi evropskou tradicí a modernitou. Mimoevropské inspirace moderní společnosti a kulturyŽidovské tradice v soudobé společnostiAntické dědictví jako artefakt i nástroj politiky 20. stoletíPravoslavné a východoevropské tradice a jejich ohlas ve střední EvropěZápadní Evropa a západoevropanství jako kulturní fenomén. Katolický modernismus a protestantismus ve 20. stoletíNacionalismy, separatismy a regiony ve 20. století jako zdroje identity a sebeidentifikaceVstup idejí do společenského a kulturního prostoru I. - liberalismus a jeho projevyVstup idejí do společenského a kulturního prostoru II. - konzervativní myšleníRevolučnost ve veřejném prostoru a v uměníKultura v časech revolucí - vymezení se vůči světuCentra a periférie Evropy - myšlení versus politikaKrize evropské identity a současný výklad světaPosteuroamerický svět?

Získané způsobilosti

Student rozumí moderní kulturní identitě a jejím proměnám v rámci Evropy

Literatura

Křen, J.:. Dvě století střední Evropy. Praha, 2005. Barber, S. - Peniston-Bird, C. M. (edd.):. History beyond the Text. A student´s guide to approching alternative sources. New York, 2009. Horyna, B.:. Idea Evropy. Praha, 2001. Lukacs, J.:. Na konci věku. Praha, 2009. Diner, D.:. Porozumět dvacátému století. Brno, 2010. Dawson, Ch.:. Porozumět Evropě. Praha, 1995. Papoušek, V. a kol.:. Dějiny nové moderny. Praha, 2010. Haumann, H.:. Dějiny východních Židů. Praha, 1997. Leduc, J.:. Historici a čas. Bratislava, 2005. Sabatucci, G. - Vidotto, V.:. Il monde contemporane. Dal 1848 a oggi. Roma-Bari, 2005. Lévi-Strauss, C.:. Mýtus a význam. Bratislava, 1993. Munslow, A.:. Narrative and History. Hampshire-New York, 2007. Zakaria, F.:. Postamerický svět. Praha, 2010. Jiroušek, B. a kol.:. Proměny diskursu české marxistické historiografie. České Budějovice, 2008. Tosh, J. - Lang, S.:. The Pursuit of History. Aims, methods and new directions in the study of modern history. Harlow, 2006. Ferguson, N.:. Válka světa. Dějiny věku nenávisti. Praha, 2008.

Požadavky

aktivní účast na přednáškách, četba literatury

Garant

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.

Vyučující

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.