Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody kulturní historie (UKS / MKH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / MKH - Metody kulturní historie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kultura jako téma a problém dějepisectví.Noetický a sémiotický aspekt historikova pohledu.Hmotná a duchovní kultura. Charakteristika a vzájemné souvislosti.Historická hodnota kulturního artefaktu.Historie kultury a speciální disciplíny; sociologie umění.Vývoj kultury v moderní společnosti; úloha komunikačních prostředků.Národní kultura v evropském kontextu.Kultura a tradice; koncept inkluzívnosti.

Získané způsobilosti

Posluchač se bude orientovat v aktuální struktuře metodologických přístupů ke studiu kulturních dějin.

Literatura

Burke, P.:. Co je kulturní historie?. Praha, 2011. Horský, J.:. Dějepisectví mezi vědou a vyprávěním (Úvahy o povaze, postupech a mezích historické vědy). Praha, 2009. Iggers, G.:. Dějepisectví ve 20. století (Od vědecké objektivity k postmoderní výzvě). Praha, 2002. Veyne, P.:. Jak se píšou dějiny. Červený Kostelec, 2010. Kultura jako téma a problém dějepisectví. Brno, 2006. Le Goff, J.:. Paměť a dějiny. Praha, 2007. Burke, P.:. Francouzská revoluce v dějepisectví. Škola Annales (1929-1989). Praha, 2004. Croce, B.:. Historie jako myšlení a čin. Brno, 2006. Historik v proměnách doby a prostředí 19. století. Brno, 2007. Historik v proměnách doby a prostředí 20. století. Brno, 2009. Bloch, M.:. Obrana historie aneb Historik a jeho řemeslo. Praha, 2011.

Požadavky

Základní znalost předmětu kulturních dějin a možností jejich studia.

Garant

doc. Dagmar Blümlová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.