Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní a soudobé dějiny (UKS / MSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / MSD - Moderní a soudobé dějiny, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tematické okruhy:1. Modernost a soudobost v dějinách - úvod do problematiky 20. století.2. První světová válka - příčiny, průběh a dopady na poválečnou společnost.3. Svět po první světové válce: nestabilní kompromis meziválečné éry.4. Zrod nezávislého Československa. První Československá republika, její politický, ekonomický a společenský vývoj a role ve (střední) Evropě. Spojenci a odpůrci.5. Vůdčí ideje v dějinách 20. století - totalita vs. demokracie, komunismus, nacismus a fašismus v dějinách Evropy6. Meziválečné velmoci - Velká Británie, USA, Francie, vzestup komunismu v SSSR, fašismu v Itálii a nacismu v Hitlerově Německu. Velká hospodářská krize 30. let a demokracie.7. Mnichov 1938 a jeho dopad na Evropu, Druhá Československá republika, Protektorát Čechy a Morava, První Slovenská republika - Hitlerovi spojenci? Život v Evropě v letech 1939-1945.8. Druhá světová válka - příčiny, průběh, dopady na další vývoj Evropy a světa. Proměny politiky USA.9. Koncept střední Evropy ve 20. století - historie jako realita i jako snaha po kulturní identitě. Proměny evropských center a periférií z hlediska politického života.10. Proměny českého a evropského umění a kultury ve 20. století - směřování kulturního tvoření.11. "Masová" výchova a sport jako projev politické kultury - století sportu?12. Blokové uspořádání světa a studená válka: myšlení a realita; Československo ve druhé polovině 20. století. Rozpad koloniálního systému po roce 1945 (dekolonizace, postkolonialismus)13. Integrační procesy v Evropě - vznik ESUO, Euroatom, EHS, ESVO, ZEU, KBSE/OBSE, EU.14. Soudobé (politologické) pohledy na globalizující se společnost a jejich ukotvení v historické realitě. Demokracie, postdemokracie a neevropský svět. Silné a slabé státy.

Získané způsobilosti

Student ovládá české, evropské a světové dějiny 20. století ve vzájemných souvislostech.

Literatura

Kárník, Z.:. České země v éře první republiky I-III. Praha, 2003. Kaplan, K.:. Československo v poválečné Evropě. Praha, 2004. Suk, J.:. Labyrintem revoluce. Praha, 2003. Diner, D.:. Porozumět dvacátému století. Brno, 2010. Ash, T. G.:. Středoevropan volbou. Praha, 1992. Nálevka, V.:. Světová politika ve 20. století I - II. Praha, 2000. Knapík, J.:. V zajetí moci. Praha, 2006. Hobsbawm, E.:. Věk extrémů. Praha, 1998. Luňák, P.:. Západ, Spojené státy a Západní Evropa ve studené válce. Praha, 1997. Veber, V.:. Dějiny sjednocené Evropy. Praha, 2004. Vinen R.:. Evropa 20. století. Praha, 2007. Vaněk, M. (ed.):. Mocní? a Bezmocní? Politické elity a disent v období tzv. normalizace. Praha, 2006. Vykoukal, J. - Litera, B. - Tejchman, M.:. Východ. Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989. Praha, 2000. Reiman, M. a kol.:. Zrod velmoci. Dějiny Sovětského svazu 1917-1945. Praha, 2013.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a zkouška (očekává se znalost literatury k tématu)

Garant

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.

Vyučující

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.