Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika národnostních menšin (UKS / PNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / PNM - Problematika národnostních menšin, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cíle přednášky, literatura, objasnění základních pojmů: národ, národnost, národnostní menšina; národní stát versus národnostní stát; etnická pestrost střední Evropy.2. Menšinová otázka v historii. Národně-identické procesy v 19. století a cesta k versailleskému mírovému systému jako první koncepci mezinárodněprávní ochrany národnostních menšin.3. Mezinárodněprávní ochrana práv národnostních menšin po první světové válce a role Společnosti národů.4. Postavení národnostních menšin v meziválečném období I: širší středoevropský prostor: Polsko, Německo, Rakousko, Maďarsko Rumunsko, Království SHS a Pobaltské státy.5. Postavení národnostních menšin v meziválečném období II: komparace s mnohonárodnostními státy západní Evropy: Švýcarsko a Belgie; III: nástin situace v dalších státech (Dánsko, Itálie, Finsko, Bulharsko, SSSR, Řecko, Turecko).6. Národnostní menšiny v meziválečném Československu a právní postavení národnostních menšin v první ČSR.7. Středoevropská německá menšina I.: Odsun či vyhnání? Konec německého obyvatelstva v ČSR, Polsku, Maďarsku a Jugoslávii.8. Komparace osudu Němců v ČSR se situací s maďarskou menšinou (plán výměny obyv., deportace na západ ČSR).9. Řešení národnostní otázky v "socialistických" středoevropských státech a jejich společensko-kulturní vývoj.10. Národnostní otázka v Československu po druhé světové válce (do r. 1993).11. Ochrana národnostních menšin v ES / EU; politika ES / EU vůči menšinám; ochrana menšin v evropském právu.12. Národnostní otázka ve střední Evropě od počátku 90. let do současnosti.13. Současná právní úprava postavení národnostních menšin v České republice.14. Vyrovnání se s problematikou odsunu německého obyvatelstva v Československu, resp. České republice v komparaci se situací v Polsku a Maďarsku. Diskuse.

Získané způsobilosti

Student rozumí problematice národnostních menšin ve střední Evropě a jejich proměnám v rámci moderní Evropy

Literatura

Petráš, R.:. Cizinci ve vlastní zemi. Menšinové konflikty v moderní Evropě. Praha, 2011. Fajmon, H. - Hloušková, K.:. Konec soužití Čechů a Němců v Československu: sborník k 60. výroční ukončení II. světové války. Brno, 2005. Forejtová, M:. Mezinárodněprávní ochrana menšin. Plzeň, 2002. Šatava, L.:. Národnostní menšiny v Evropě. Praha, 1994. Pospíšil, I.:. Pojetí menšin v evropském právu. In: Reprezentace zájmů menšin v EU. Brno, 2006.

Požadavky

aktivní účast na přednáškách, četba literatury

Garant

Mgr. et Mgr. Andrej Tóth, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Andrej Tóth, Ph.D.