Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy současného světa (UKS / PSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / PSS - Problémy současného světa, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metodologie v mezinárodních vztazích I-IIITeorie mezinárodních vztahů I-IIBezpečnostní hrozby v současném světěBohatství a chudobaPolitický a náboženský extremismus a radikalismus v Evropě a ve světěTerorismus a pirátství. Organizovaný zločinEtnicita. Víra a sekularizaceEkologické problémy světa - boj o vodu a surovinyVůdcovství a vůdcovské principy v současném světěTransatlantické vztahy a geopolitičtí aktéři světa

Získané způsobilosti

Student rozumí teorii a metodologii mezinárodních vztahů a základním problémům současného světa.

Literatura

Bach, M.:. Bürokratisierung Europas. Verwaltungseliten, Experten und politische Legitimation in Europa. Frankfurt a/M - New York, 1999. Bauman, Z.:. Globalizace. Praha, 1999. Drulák, P. a kol.:. Jak zkoumat politiku. Kvalitativní metodologie v politologii a mezinárodních vztazích. Praha, 2008. Harrington, A. a kol.:. Moderní sociální teorie. Praha, 2006. Drulák, P.:. Teorie mezinárodních vztahů. Praha, 2010. Stalo, C.:. Transnacionální migrace. Proměny identit, hranic a vědění o nich. Brno, 2007. Glenn, J. C.:. Budoucnost světa. Olomouc, 2002. Jeníček, V. - Foltýn, J.:. Globální problémy světa v ekonomických souvislostech. Praha, 2010. Cabada, L. - Jurek, P. a kol.:. Mentální mapy, teritorialita a identita v evropském prostředí. Plzeň, 2010. Senft, A.:. Social Theory of International Politics. Cambridge, 2003. Huntington, S. P.:. Střet civilizací. Praha, 2001. Eichler, J.:. Terorismus a války na počátku 21. století. Praha, 2007.

Požadavky

aktivní účast na přednáškách, práce s literaturou

Garant

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.doc. PhDr. Miroslav Novotný, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.doc. PhDr. Miroslav Novotný, CSc.