Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středoevropský diskusní seminář (UKS / SEDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / SEDS - Středoevropský diskusní seminář, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hlavní zásady čtení odborného textu - zásady efektivního čtení odborného textu.2. Oskar Halecki, The Limits and Divisions of European History - problematika prostorové dimenze střední Evropy.3. Max Weber: Protestantská etika a duch kapitalismu - problematika vlivu kulturního fenoménu na hospodářské dějiny - "Západ" vs. "Střed"/"Východ".4. Immanuel Kant: K věčnému míru - problematika principu mírového soužití mezi státy na pozadí historie středoevropských států v rámci versailleského mírového systému; problematika mezinárodních vztahů ve střední Evropě v meziválečném období.5. Richard Coudenhove-Kalergi: Pan-Evropa - problematika evropské integrace a integračního potenciálu střední Evropy v polovině 20. století.6. Jörg Brechtefeld: Mitteleuropa and German politics: 1848 to the present - problematika fenoménu střední Evropy jako prostoru politicko-společenských konfliktů I. ve 20. století.7. István Bibó: Bída malých národů východní Evropy - problematika fenoménu střední Evropy jako prostoru politicko-společenských konfliktů I. ve 20. století.8. Jiří Trávníček: V kleštích dějin. Střední Evropa jako pojem a problém - problematika fenoménu střední Evropy jako prostoru politicko-společenských konfliktů III. ve 20. století.9. Hannah Arendtová: Původ totalitarismu I - střední Evropa na pozadí problematiky nacionalismu a migračních pohybů ve 20. století10. Hannah Arendtová: Původ totalitarismu II - střední Evropa na pozadí problematiky antisemitismu/sionismu.11. Hannah Arendtová: Původ totalitarismu III - střední Evropa na pozadí problematika totalitarismu ve 20. století - autoritářské režimy v první polovině 20. stol. a totalitní režimy ve druhé polovině 20. století.12. Friedrich A. Hayek: Cesta k nevolnictví - střední Evropa na pozadí problematiky socialismu.13. Dan Diner: Porozumět dvacátému století - problematika fenoménu 20. století; perspektivy středoevropského regionu na pozadí společných historicko-politických zkušeností středoevropských národů ve 20. století.14. Závěrečná diskuse k fenoménu střední Evropy z hlediska specifických sociokulturních determinantů dějin.

Získané způsobilosti

Student bude schopen kritické analýzy politicko-historických a politicko-filozofických textů, bude schopen vytvořit náročnější odborný text. Student je schopen samostatně charakterizovat, interpretovat a analyzovat sociokulturní dějiny středoevropského regionu v celoevropském kontextu a kriticky analyzovat současné socikulturní problematiky středoevropských států.

Literatura

Kant, I.:.: K věčnému míru. K věčnému míru: filosofický projekt; O obecném rčení: je-li něco správné v teorii, nemusí se to ještě hodit pro praxi. Praha, 1999. Bibó, I.:. Bída malých národů východní Evropy: vybrané spisy. Bratislava, 1997. Hayek, F. A.:. Cesta k nevolnictví. Praha, 1991. Weber, M.:. Metodologie, sociologie a politika. Praha, 2009. Brechtefeld, J.:. Mitteleuropa and German politics: 1848 to the present. New York, 1996. Coudenhove-Kalergi, R.:. Pan-Evropa. Praha, 1993. Diner, D.:. Porozumět dvacátému století. Brno, 2010. Arendtová, H.:. Původ totalitarismu I-III. Praha, 1996. Halecki, O.:. The Limits and Divisions of European History. London - New York, 1950. Trávníček, J.:. V kleštích dějin. Střední Evropa jako pojem a problém. Brno, 2009.

Požadavky

Aktivní příprava a aktivní účast na semináři. Příprava referátu a koreferátu.

Garant

Mgr. et Mgr. Andrej Tóth, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Andrej Tóth, Ph.D.