Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sémiotika I (UKS / SEM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / SEM1 - Sémiotika I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata jednotlivých přednášek:Prehistorie sémiotiky - Aristoteles a dalšíSémiotika Ch. S. PeirceSémiotika F. de SaussuraSémiotický koncept ruského formalismuSémiotika pražské školy - JakobsonUmění jako sémiologický fakt - MukařovskýSyntaktika - pragmatika - sémantika (Morris)Glosemantika L. HjemslevaFrancouzský strukturalismus a sémiotika I - GreimasFrancouzský strukturaismus a sémiotika II - TodorovFrancouzský strukturalismus a sémiotika III - sémiologie R. BartheseSémiotika a psychoanalýza - Kristeva

Získané způsobilosti

Orientace v základech sémiotiky, znalost základních sémiotických konceptů a textů.

Literatura

Saussure, F. de:. Kurs obecné lingvistiky. Praha 1990. Jakobson, R.:. Poetická funkce. Jinočany, 1995. Mukařovský, J.:. Studie I. Brno, 2000. Barthes, R.:. Základy sémiologie, In: Kritika a pravda, s. 81-181. Praha-Liberec, 1997. Kyloušek, P.:. Znak, struktura, vyprávění. Výbor z prací francouzského strukturalismu. Brno, 2002. Kristeva, J.:. Jazyk lásky: eseje o sémiotice, psychoanalýze a mateřství. Praha, 2004. Propp, V.:. Morfologie pohádky a jiné studie. Jinočany, H+H, 1999. Hjelmslev, L.:. O základech teorie jazyka. Praha, 1972. Palek, B. (ed.):. Sémiotika. Praha, 1997. Doubravová, J.:. Sémiotika v teorii a praxi. Praha, 2008. Morris, Ch.:. Signs, languace and behavior. New York: Prentice-Hall, 1946.

Požadavky

Úspěšně napsaný závěrečný test.

Garant

Mgr. David Skalický, Ph.D.

Vyučující

Mgr. David Skalický, Ph.D.