Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Střední Evropa v moderních dějinách (UKS / SEMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / SEMD - Střední Evropa v moderních dějinách, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s cílem přednášky, seznámí s literaturou, celkové uvedení do obsahového záběru přednášky.2. Problematika lokalizace středoevropského regionu na pozadí historie evropské identity - různá pojetí regionu střední Evropy.3. Historický exkurz do starších dějin středoevropského regionu (základní přehled od r. 1000 do zač. 19. století).4. Historicko-politický vývoj střední Evropy v "dlouhém" 19. století potažmo ke specifikům jednotlivých subregionů.5. Základní aspekty zrodu moderní společnosti: vývoj od stavovské k občanské společnosti, industrializace, rozvoj bankovnictví a dopravy, urbanizace, vstup sociálního aspektu do politiky, školský systém v 19. století, migrační procesy, náboženská mapa střední Evropy.6. Národně-identické procesy v 19. a na počátku 20. století.7. První světová válka a pád multikulturalismu ve střední Evropě a ustavení nástupnických států.8. Politický, hospodářský a sociální vývoj středoevropského regionu v meziválečném období.9. Mezinárodněprávní ochrana práv národnostních menšin po první světové válce. Postavení národnostních menšin v meziválečném období v Československu, Německu, Rakousku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Království SHS.10. Druhá světová válka a cesta k utvoření tzv. Východního bloku.11. Historicko-politický vývoj střední Evropy ve druhé polovině 20. století do konce 80. let. a mezinárodní vztahy v regionu.12. Hospodářské, sociální, národnostní a náboženské aspekty v dějinách střední Evropy po druhé světové válce.13. Specifické rysy vývoje společnosti ve středoevropských státech tzv. Východního bloku v komparaci se západní Evropou (sociální specifika společnosti, sídelní kultura, školství, církevní a náboženská otázka, problematika středoevropské identity ve druhé pol. 20. století).14. Politický, hospodářský a sociální vývoj regionu od počátku 90. let 20. století a základní tendence aktuálního vývoje.

Získané způsobilosti

Student je schopen samostatně interpretovat a analyzovat širší aspekty vývoje střední Evropy v 19. a 20. st.

Literatura

Petráš, R.:. Cizinci ve vlastní zemi. Menšinové konflikty v moderní Evropě. Praha, 2011. Křen, J.:. Dvě století střední Evropy. Praha, 2005. DAVIES, N.:. Evropa. Dějiny jednoho kontinentu. Praha, 2005. Šatava, L.:. Národnostní menšiny v Evropě. Praha, 1994. Wandycz, P. S.:. Střední Evropa v dějinách od středověku do současnosti. Cena svobody. Praha, 1998. Faltus, J. - Průcha, V.:. Všeobecné hospodářské dějiny 19. a 20. století. Praha, 2003. PRAŽÁK, R.:. Dějiny Maďarska. Brno, 1993. KONTLER, L.:. Dějiny Maďarska. Praha, 2001. KOSMAN, M.:. Dějiny Polska. Praha, 2011. VEBER, V.:. Dějiny Rakouska. Praha, 2010. Kováč, D.:. Dějiny Slovenska. Praha, 2011.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách, průběžná četba předepsané literatury

Garant

Mgr. et Mgr. Andrej Tóth, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Andrej Tóth, Ph.D.