Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie diskursu a kulturní produkce (UKS / TDKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / TDKP - Teorie diskursu a kulturní produkce, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tematické okruhy:Foucaultův koncept diskursu, archivu ve vztahu k pojetí paradigmatu či epistéméFoucaultovo pojetí diskursivních činnostíBourdieův pojem literárního pole a možnosti jeho domýšlení na představu kulturní poleBourdieův habitat a další pojmy související s konceptem kulturní produkcePraktická realizace v pracích nového historismu

Získané způsobilosti

Zvládnutí základních teoretických konceptů a termínů teorie diskursu a kulturní produkce a schopnost aplikovat tyto koncepty ve vlastní interpretační praxi.

Literatura

Foucault, M.:. Archeologie vědění. Praha, 2002. Foucault, M.:. Diskurs, autor, genealogie (usp. Petr Horák). Praha, 1994. Bolton, J. (ed.):. Nový historismus = New historicism. Brno, 2007. Bourdieu, P.:. Pravidla umění. Brno, 2010. Foucault, M.:. Slova a věci. Brno, 2007. Bourdieu, P.:. The Field of Cultural Production. New York: Columbia University Press, 1993. Burke, P.:. Co je kulturní historie?. Praha, 2011. Lotman, J.:. Exotika: Výbor z prací tartuské školy. Brno, 2003. Nünning, A. (ed.):. Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. Kalaga, W.:. Mlhoviny diskursu: Subjekt, text, interpretace. Brno, 2006. Lotman, J.:. Text a kultúra. Bratislava, 1994.

Požadavky

Zvládnutí předepsané odborné literatury, prokázané prostřednictvím eseje v rozsahu 1 500 slov na vybrané téma. Odevzdaný esej musí splňovat parametry akademického psaní, tj. být založen na odborné literatuře a dodržovat zásady odborného psaní.

Garant

prof. PhDr. Petr Bílek, CSc.

Vyučující

Mgr. David Skalický, Ph.D.