Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie interpretace II (UKS / TI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / TI2 - Teorie interpretace II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prostory na hranice textu: Paratexty, intertextovost a textovostText jako nástroj na generování významu: Saussurovo pojetí označovaného a označujícího a Peirceův triadický model textu (znak, objekt, interpretant)Text a kontext, sémantika a pragmatika: Vzniká význam v textu, anebo v kontextu?Základní nástroje textové analýzy: Aplikované pojetí funkcí textu a subjektů textové komunikace (empirický autor/recipient, implikovaný autor/ recipient, modelový autor/ recipient)Interpretace jako aktivní posun od rozpoznaného významu k utvářenému smysluTextové konotace a denotace jako sféra adekvátní interpretace a nadinterpretaceKritéria přijatelnosti interpretace: Mezi sémiotikou a pragmatikou textu

Získané způsobilosti

Zvládnutí základních teoretických konceptů a termínů interpretační metodologie a schopnost aplikovat tyto koncepty ve vlastní interpretační praxi,a to i mimo oblast literárního textu a v širším kontextovém poli.

Literatura

Eco, U.:. Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava, 1995. Eco, U.:. Lector in fabula: Role čtenáře, aneb, Interpretační kooperace v narativních textech. Praha, 2010. Genette, G.:. Paratexts. Thresholds of Interpretation. Cambridge: Cambridge University Press, 1997. Todorov, T.:. Poetika prózy. Praha, 2000. Chatman, S.:. Příběh a diskurs. Brno, 2008. Červenka, M. a kol. (ed.):. Čtenář jako výzva. Výbor prací kostnické školy recepční estetiky. Brno, 2001. Glanc, T. (ed.):. Exotika: Výbor z prací tartuské školy. Brno, 2003. Monaco, J.:. Jak číst film. Praha, 2008. McCloud, S.:. Jak rozumět komiksu. Praha, 2008. Eco, U.:. Meze interpretace. Praha, 2004. Eco, U.:. O literatuře. Praha, 2004. Trávníček, J. (ed.):. Od poetiky k diskursu: Výbor z polské literární teorie 70.-90. let XX. století. Brno, 2002. Groensteen, Th.:. Stavba komiksu. Brno, 2005. Eco, U.:. Šest procházek literárními lesy. Olomouc, 1997.

Požadavky

Zvládnutí předepsané odborné literatury, prokázané prostřednictvím praktické kontextové interpretace zvoleného díla české či světové populární kultury v rozsahu 2 000 slov. Odevzdaný esej musí splňovat parametry akademického psaní, tj. být založen na odborné literatuře a dodržovat zásady odborného psaní.

Garant

prof. PhDr. Petr Bílek, CSc.

Vyučující

Mgr. Peter CHVOJKA, Ph.D.