Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj. poetika a sémantika pop. kult. II (UKS / VPSK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / VPSK2 - Vývoj. poetika a sémantika pop. kult. II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Rock'n'roll a jeho proměna v rock v 60. letech. Nástup hudby s "autentickým postojem". The Beatles a další ikony 60. let jako činitelé radikální proměny fungování popkultury.- James Bond: Od Dr No ke Quantum of Solace jako cesta prototypu stabilního hrdiny v nestabilní době. Významotvorné implikace vývoje celé knižní a filmové série. Hrdina jako komerční produkt. Product placement a další inovované postupy na časové ose padesáti let.- Hvězdné války: Nástup moderního mýtu a eliminace hranic "vysoké" a "pokleslé" kultury. Reprezentace fantazijního světa.- Od sci-fi k fantasy: Proměny žánrového principu utváření možného světa a dopady této proměny na způsoby vnímání a vztahu k fikčnímu světu (2001: Space Odyssey, Blade Runner, Alien versus filmy s Batmanem, Shreck, Hellboy ad.).- J. K. Rowlingová, Paulo Coelho, Dan Brown a další literární hvězdy současnosti. Interaktivní relace struktury díla a marketingové strategie. Způsoby reprezentace autora jako hvězdného tvůrce.

Získané způsobilosti

Zvládnutí základních sémantických a diskursivních dění, jež lze ve stanoveném období vývoje populární kultury pozorovat, a schopnost aplikovat tyto poznatky ve vlastním odborném psaní.

Literatura

McLuhan, M.:. Člověk, média a elektronická kultura. Jota, Brno 2000. Bílek, P. A. (ed.):. James Bond a major Zeman: Ideologizující vzorce vyprávění. Příbram, 2007. Bourdieu, P.:. O televizi. Praha, 2002. Adorno, Th. W.:. Schéma masové kultury. Praha, 2009. Reynolds, R.: Super Heroes:. A Modern Mythology. Jackson: University Press of Mississippi, 1994. South, J. B. - Held, J. M.:. James Bond and Philosophy. New York: Open Court, 2006. Chapman, J.:. Licence to Thrill: A Cultural History of the James Bond Films, 2nd rev. ed. London: I. B. Tauris, 2007. Decker, K. S. - Eberl, J. T.- Irwin, W. (eds.):. Star Wars and Philosophy. New York: Open Court, 2005.

Požadavky

Zvládnutí předepsané odborné literatury, prokázané prostřednictvím výkladové eseje, která bude interpretovat zvolený jev populární kultury daného období v uceleném kulturně historickém kontextu (rozsah 2 000 slov). Odevzdaný esej musí splňovat parametry akademického psaní, tj. být založen na odborné literatuře a dodržovat zásady odborného psaní.

Garant

prof. PhDr. Petr Bílek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Petr Bílek, CSc.