Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdraví a nemoc v moderní kultuře (UKS / ZNMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UKS / ZNMK - Zdraví a nemoc v moderní kultuře, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy seminářů:1. Disciplinované tělo. Zdraví, nemoc a smrt v době osvícenství.2. Zdánlivá smrt a strach z předčasných pohřbů v evropské společnosti.3. Zrození moderní porodnice.4. Obávaná onemocnění člověka moderní doby.5. Boj s pravými neštovicemi.6. Profesionalizace lékařské péče a zrod nemocnic.7. Lékařské objevy moderní doby.8. Péče o tělo a zdraví.9. Sport a lázeňství.10. Duševní zdraví a postoje k psychicky nemocným.11. Prostituce v 19. -20. století.12. Významné osobnosti a problémy moderní evropské medicíny.13. Smrt jako kulturní / kulturotvorný fenomén.

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s přístupy současné evropské historiografie k dějinám lidského těla, zdraví a nemoci. Získají představu o možnostech interdisciplinárního bádání v humanitních oborech. Rozšíří si poznatky o vybraných kulturně historických kategoriích.

Literatura

Smith, V.:. Dějiny čistoty a osobní hygieny. Praha, 2011. Svobodný, P. - Hlaváčková, L.:. Dějiny lékařství v českých zemích. Praha, 2004. Porter, R.:. Dějiny medicíny. Od starověku po současnost. Praha, 2013. Svobodný, P. - Hlaváčková, L.:. Pražské špitály a nemocnice. Praha, 1999. Tinková, D.:. Tělo, věda, stát. Zrození porodnice v osvícenské Evropě. Praha, 2010. Lenderová, M. - Jiránek, T. - Macková, M.:. Z dějin české každodennosti. Život v 19. století. Praha, 2009. Tinková, D.:. Zákeřná mefitis. Zdravotní policie, osvěta a veřejná hygiena v pozdně osvícenských Čechách. Praha, 2012. Foucault, M.:. Zrození kliniky. Červený Kostelec, 2010. Blümlová, D. - Kubát, P. a kol.:. Čas zdravého ducha ve zdravém těle. Kapitoly z kulturních dějin přelomu 19. a 20. století. České Budějovice 2009 (= Jihočeský sborník historický - Supplementum 2). Ariés, P.:. Dějiny smrti I-II. Praha, 2000. Foucault, M.:. Dějiny šílenství v době osvícenství. Hledání historických kořenů pojmu duševní choroby. Praha, 1994. Perrot, M. (ed.):. Geschichte des privaten Lebens IV. Von der Revolution zum Großen Krieg. Frankfurt am Main, 1992. Lenderová, M.:. Chytila patrola, aneb, Prostituce za Rakouska i republiky. Praha, 2002. Corbin, A.:. Narcis a miazma. Pach a společenské představy 18. a 19. století. Praha, 2004. Petrasová, T. - Machalíková, P. (edd.):. Tělo a tělesnost v české kultuře 19. století. Praha, 2010.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě účasti, aktivní práce a prostudované doporučené literatury.

Garant

Mgr. Václav GRUBHOFFER, Ph.D.