Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Administrativně-právní francouzština (URO / APFB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / APFB - Administrativně-právní francouzština, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy práva (právní norma a právní řád, prameny práva etc.).2. Dělení práva (právo soukromé a veřejné, hmotné a procesní, objektivní a subjektivní, jednotlivá právní odvětví).3. Národní politické instituce, instituce EU.4. Soudní systém (rozdělení a typy soudů na národní i evropské úrovni, soudci, státní zástupci a advokáti).5. Osoby s právní subjektivitou (fyzické, právnické) a jejich práva.6. Závazky (závazky vyplývající ze zákona, ze smlouvy a z porušení práva, hlavní typy smluv).7. Základní pojmy pracovního práva (pracovní smlouva, výpověď, stávka).

Získané způsobilosti

Získání základní lexikální výbavy z oblasti práva, zvládnutí běžných právních komunikačních situací.

Literatura

Penfornis, J.-L.:. Le francais du droit. Paris, Cle-Nathan, 1998. Dhénin, J.-F.; Lamadon S.:. Droit civil. Paris, Bréal, 1995. Cabrillac, R.:. Introduction generale au droit. Paris, Dalloz, 1999. Soignet, M.. Le Français juridique, Paris, Hachette, 2003. Cuillien, R.; Vincent, J.:. Lexique des termes juridiques. Paris, Dalloz, 2001.

Požadavky

Zápočet.Písemný test + aktivní účast v semináři.

Garant

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.