Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Další románský jazyk I (okcitánština) (URO / DRJO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / DRJO1 - Další románský jazyk I (okcitánština), Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přivítání a loučení. Kladné a záporné odpovědi. Porozumění jednoduchému textu.2. Setkat se, představit se, popsat sebe a jiného. Slovesa esser, aver, anar, parlar. Osobní zájmena.3. Místní orientace. Slovesa trobar, esperar. Přítomný čas indikativní. Členy. Příslovce místa.4. Orientace v čase. Vyjádřit čas, datum. Minulé příčestí a tvoření minulého složeného času.5. Popis míst a předmětů. Zájmena ukazovací. Druhý stupeň stupňování.6. Počítání, vyjádření množství. Augmentativa, diminutiva. Slovní zásoba nakupování a oděvů.

Získané způsobilosti

Osvojení si základního lexika a gramatiky, schopnost porozumění a interpretace středně náročných textů, schopnost vyjádřit se v rámci probraných okruhů.

Literatura

NOUVEL, A.. L Occitan sans peine. Assimil, 2004. CARRERA, A.. Gramatica Aranesa. Lleida, Pages Editors, 2007. BEC, P.. Manuel pratique d occitan moderne. Picard, 1983 (1973). ARBOUSSET, G. a kol.. Oc-ben! Bordeaux CRDP, 2003.

Požadavky

Pravidelná docházka, aktivní účast, krátká ústní prezentace tématu, písemný a ústní test.

Garant

PhDr. Josef Prokop, Ph.D.