Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace a překlad odborného textu (URO / FIPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / FIPT - Interpretace a překlad odborného textu, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecně o překladu odborného textu se zaměřením na specifické interpretační a překladové metody (sémantické a gramatické metody výkladu; překladatelské postupy transpozice, modulace a kalkování).2. Překlad obchodně-právního textu (objednávky, upomínky, reklamace aj.).3. Překlad administrativně-právního textu (kupní, pracovní, společenské a jiné běžné smlouvy).4. Překlad textu z oblasti justice (soudní rozsudky a usnesení).

Získané způsobilosti

Schopnost rychlé orientace v odborném textu, osvojení pravidel umožňujících efektivní práci s tímto typem textu.

Literatura

Larišová, M.. Le Français pour les juristes, Praha, Karolinum, 2005. Tomášek, M.. Překlad v právní praxi, Praha, Linde, 2003. (2. vyd.). Černá, L.. Français juridique - Sélection de themes de droit communautaire, Praha, Linde Praha a.s., 2005. Sachs, R. - Pohorská, R.. Francouzská obchodní korespondence, Fraus, Plzeň, 1999. Kozmová, J. - Brouland, B.. Francouzština v podnikové a obchodní sféře, Praha, Ekopress, 2005. Janout, M. - Berberat, B.. Jednáme francouzsky, Praha, J&M, 2002. Listíková, R.. Le français commercial de tous les jours, Plzeň, Fraus, 2005.

Požadavky

Zápočet.Písemný test + aktivní účast v semináři.

Garant

doc. PhDr. Jan Radimský, Ph.D.