Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzština - překl. propedeutika (URO / FPPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / FPPB - Francouzština - překl. propedeutika, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Transpozice slovního druhu.2. Transpozice francouzského podstatného jména do češtiny.3. Transpozice českého adverbia.4. Transpozice syntaktická.5. Koncentrace při překladu do češtiny, diluce při překladu do francouzštiny.6. Koncentrace při překladu do francouzštiny, diluce při překladu do češtiny.7. Étoffement, dépouillement.8. Modulace.9. Větná synonymie.10. Větné transformace.

Získané způsobilosti

Studenti si uvědomí systémové rozdíly mezi češtinou a francouzštinou, budou znát a ovládat základní překladatelské postupy a zásady přístupu k překládanému textu.

Literatura

Radina, O.:. Francouzština a čeština. Systémové srovnání dvou jazyků. SPN, Praha. 1981. Praha, SPN, 1981. Tionová, A. a kol.:. Francouzština pro pokročilé, LEDA, Praha. 2000. Praha, LEDA, 2000. Translatologická literatura (Folia translatologica, Translatologica Pragensia, TOP), autentické texty z denního tisku a beletrie. Radina, O.:. Zrádná slova ve francouzštině. SPN, Praha. 1988. Praha, SPN, 1988.

Požadavky

Zápočtový test.Vypracování překladu textů zadaných v průběhu semestru.

Garant

Mgr. Kateřina Drsková, Ph.D.