Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzské inspirace v české literatuře (URO / MFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / MFI - Francouzské inspirace v české literatuře, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vzájemné francouzsko-české kulturní vztahy v období 19. a 20. století.2. Francouzské inspirace v dílech prozaiků a básníků 19. století (Němcová, Neruda, Fryč, Zeyer).3. Vlivy francouzské básnické moderny na českou literární avantgardu (literární kubismus, poetismus, surrealismus).4. Přínos překladů z francouzštiny k vývoji a formování moderních překladatelských koncepcí v oblasti překladu poezie a dramatu.

Získané způsobilosti

Studenti si obohatí znalosti reálií, literatury i jazyka, dále si osvojí metodu aktivního čtení, uvědomělé analýzy a smysluplné interpretace.

Literatura

VOISINE-JECHOVÁ Hana (2005). Dějiny české literatury. Jinočany, HaH. REZNIKOW, Stéphane (2002). Francophilie et identité tcheque 1848-1918. Paris, H. Champion. VODIČKA, Felix (2003). Francouzské impulsy v české literatuře v 19. století, UK, Nakladatelství Karolinum. VELUIRE, Anne-Claire (2002-3). Hanuš Jelínek, médiateur culturel entre la France et les pays tcheques. disert. práce, CEFRES. LENDEROVÁ, Milena (2006). Kapitola o č-fr vztazích. In: Ferro, Marc: Dějiny Francie. Nakladatelství Lidové noviny. HNILICA, Jiří (2004). Kulturní a intelektuální výměna mezi Čechami a Francií (1887-1925). disert. práce, CEFRES.

Požadavky

Samostatná domácí příprava, pravidelná docházka, aktivní účast, seminární práce, předložení seznamu četby.

Garant

Mgr. Kateřina Drsková, Ph.D.