Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Galika 17. a 18. století v archivech (URO / MGA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / MGA - Galika 17. a 18. století v archivech, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámit studenty s vybranými nejvýznamnějšími francouzsky psanými fondy v českých a moravských archivech. V popředí zájmu budou i osoby pisatelů, s nimiž jsou tyto fondy spjaty. Kurz by měl studenty informativně seznámit se základními frankofonními prameny v Čechách a na Moravě a blíže se věnovat některému z nich. V semináři se bude pracovat s konkrétními frankofonními prameny. Studenti se tak budou moci seznámit s paleografickou, lexikální a lingvistickou stránkou francouzsky psaných písemností 17. a 18. století.

Získané způsobilosti

Orientace v dochovaných frankofonních archivních pramenech písemné povahy ze 17. a 18. století.

Literatura

BÉRENGER, Jean, Léopold Ier (1640-1705. Fondateur de la puissance autrichienne, PUF, coll. " Perspectives germaniques ", Paris 2004. Radimská, Jitka. Knihovna šlechtičny. Francouzské knihy Marie Ernestiny z Eggenbergu na zámku v Českém Krumlově. Bibliotheca viva 1, Jihočeská univerzita České Budějovice-Nová tiskárna Pelhřimov 2007. MAŠEK, Petr. Modrá krev. Minulost a přítomnost 445 šlechtických rodů v českých zemích, Praha 2003. Moravský zemský archiv Brno, RA Ditrichštejnů (francouzská korespondence Eggenbergů). MARKUS, Antonín. Rod knížat ze Schwarzenberku, in: Schwarzenberská ročenka 1935, s. 25-85. Státní oblastní archiv Třeboň, pracoviště Český Krumlov, RA Eggenbergů). Státní oblastní archiv Třeboň, pracoviště Český Krumlov, RA Schwarzenbergů). Studie ve sbornících Opera historica a Opera romanica, vydává JU České Budějovice.

Požadavky

Zápočet má část písemnou (50 %) a ústní (50 %). Student vypracuje seminární práci na vybrané téma v rozsahu 4-5 stran strojopisu ve francouzském jazyce. Ústní část bude mít formu exposé na vybrané téma (každý student má povinnost přednést jedno exposé za semestr).

Garant

prof. PhDr. Jitka Radimská, Dr.