Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin italského umění (URO / MIDU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / MIDU - Kapitoly z dějin italského umění, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Etruské umění.2. Umění starověkého Říma.3. Románské a gotické umění v Itálii.4. Cizí vlivy v italském umění období středověku.5. Italská renesance.6. Italské umění období manýrismu a baroka.7. Italské rokoko.8. Italský romantismus.9. Umění secese, surrealismu, kubismu a dadaismu.10. Výtvarné umění současné Itálie.11. Italské umění v České republice a ve světě.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by měl být student schopen zasadit italské umění do širšího vývojového rámce světové kultury.

Literatura

PIJOAN Y SOTERAS, J. (2000). Dějiny umění I-XI., Praha. CORRAIN, Lucia (1996). Giotto a středověké umění. Životy a díla středověkých umělců, Praha. NEUMANN, Jaromír (1978-1979). Itálie. Z cesty za uměním I-II, Praha. BURKE, P. (1996). Italská renesance: kultura a společnost v Itálii, Praha. PREISS, Pavel (1986). Italští umělci v Praze. Renesance, Manýrismus, Baroko, Praha. BUCHHOLZ, Elke Linda (2006). Leonardo da Vinci. Život a dílo, Praha. GRÖMLING, Alexandra (2006). Michelangelo Buonarotti. Život a dílo, Praha. ZEVI, Adachiara (2005). Peripezie del dopoguerra nell arte italiana, Torino. TOMAN, Rolf (1996). Umění italské renesance, Praha. CAPRETTI, E. - ACIDINI LUCHINAT, C. (2002). Velcí mistři italského výtvarného umění, Frýdek Místek. VASARI, Giorgio (1998). Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů I-II, Praha.

Požadavky

Pravidelná docházka, aktivní účast, zápočtový(é) test(y).

Garant

Mgr. Václav GRUBHOFFER, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav GRUBHOFFER, Ph.D.