Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborný překlad (URO / MOPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / MOPF - Odborný překlad, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právní terminologie - možnosti překladu.2. Ekvivalence typizovaných větných struktur v právních a administrativních textech.3. Odborný text jakožto komplexní útvar - ekvivalence strukturní a významová.4. Překladatelské postupy (transformace, modulace, redukce, rozšíření) a odborný text.5. Formální stránka odborných textů v procesu překladu.

Získané způsobilosti

Absolvent seznámený s jazykovými a stylistickými zvláštnostmi právních, administrativních a technických textů bude schopen zvolit adekvátní postupy, aby dosáhl co nejvyšší míry adekvátnosti při překladu z francouzského do českého jazyka a naopak.

Literatura

Časopisy Jednoty tlumočníků a překladatelů (Praha). HOUBERT, Frédéric (2005). Guide pratique de la traduction juridique. La maison du dictionnaire. KNITTLOVÁ, Dagmar (2003). K teorii i praxi překladu. Olomouc, Filozofická fakulta. PENFORNIS, Jean-Luc (1999). Le français du droit. CLE international, Paris. SOIGNET, Michel (2003). Le français juridique: Droit, administration, affaires. Hachette, Paris. JEŽKOVÁ, Slavomíra (2000). Odborný překlad - Francouzština. Praha, Credit. TOMÁŠEK, Michal (1998). Překlad v právní praxi. Linde, Praha (nebo Praha 2003 - 2. vyd.). KNITTLOVÁ, Dagmar, (1995). Teorie překladu. Univerzita Palackého, Olomouc. www.droit.org (portail du droit français).

Požadavky

Pravidelná docházka a aktivní účast v semináři.Kombinovaná zkouška.

Garant

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Drsková, Ph.D.JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.