Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní právo (URO / PRPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URO / PRPB - Pracovní právo, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do pracovního práva: základní pojmy, principy a instituty.2. Pracovní poměr: pojem, druhy, vznik, změny.3. Skončení pracovního poměru, způsoby, povinnosti zaměstnavatele.4. Pracovní doba a doba odpočinku: pojmy, délka, rozvržení pracovní doby, přestávky v práci, přesčasy, noční, pohotovost, dovolená na zotavenou.5. Odměna: Mzda a plat; odpovědnostní vztahy.6. Bezpečnost a ochrana zdraví, péče o zaměstnance, pracovní podmínky žen a mladistvých.7. Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu by se měli umět orientovat v problematice českého pracovního práva.

Literatura

Gavlas, M.:. Pracovní právo. MU, Brno 1994 (1.vyd.). Brno, MU, 1994. Bělina, M. a kol.:. Pracovní právo, Vyšehrad, Praha 1994 (3. upravené a doplněné vyd.). Praha, Všehrd, 1994. Zákon č. 118/2000 Sb. o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti (s komentářem tamtéž). Zákon č. 143/92 Sb. o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a některých dalších organizacích a orgánech (s komentářem tamtéž). Zákon č. 1/92 Sb. o platu a odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku (s komentářem tamtéž). Zákon č. 9/91 Sb. o zaměstnanosti a působnosti orgánů ČR na úseku zaměstnanosti (s komentářem tamtéž). Zákoník práce č. 65/65 Sb. s komentářem, C.H.Beck, 2001, ve znění poslední novely. C, H. Beck, 2001.

Požadavky

Pochopení odpřednášené látky.

Garant

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Mgr. Ivo Petrů, Ph.D.